1. Pitanje broj: #29462

    Poštovani,
    molim vas da mi pomognete oko dijagnoze, mog trenutnog i budućeg ishoda bolesti. Naime pre godinu dana prestala sam sa pušenjem cigareta, pušila sam pre toga punih 20 godina. Prošle godine, pre godinu dana, dobila sam temperaturu, graničnu oko 37c do 37,5 c, bolove u grudima prilikom pušenja cigareta i slab kapacitet pluća, pri pokušaju potpunog udaha javljao se jak bol u grudima. Labaratorijski rezultati su bili u redu, tek je rtg snimak dao razlog bolesnog stanja, dijagnoza: J.18 pneumonia, microorganismus non specificus; nalaz i mišljenje rtg pregled pluća i srca: bronchopneumonia paracard bill hilusi voluminozni kostofrenični sinusi oštri. Srčana senka u fiziološkim granicama. Urađena je spirometrija vc 3.20 3.26 97.9 fvc 3.28 3.21 101. ev 1 2.88 2.78 103. Fev 1% vc 87.8 82.2 106. Pef 3.94 6.55 60.1 mef 50 3.94 4.15 94.8 mif 50 2.77 mef 25 1. 5 1.87 98.4  mmef 25/75 3.06 3.68 83.1 fiv 1 2.48 posle ovih rezultata doktor mi je rekao da ukoliko ne budem prestala da pušim cigarete da ću vremenom pre ili kasnije najverovatnije dobiti rak. Nisam dobila terapiju. I naravno posle 20 godina pušačkog staza odlučila sam da prestanem. Pila sam tablete za iskašljavanje, međutim ništa nisam uspela da izbacim. Ubrzo posle prestanka pušenja duvana prestala sam da kašljem i dan danas se ne zakašljem. Prošlo je godinu dana od kako ne pušim cigarete i otisla sam na kontrolu, nemam temperaturu, kad pokušam da udahnem vazduh punim plućima nemam nikakve poteškoće i ne osećam bol. Urađen je rentgenski snimak na moje insistiranje da vidimo da li će se na plućima videti iste one promene koje su postojale pre godinu dana. Posle urađenog snimka stigao je i izveštaj: J.20 bronchitis acuta, nalaz i misljenje: rtg pluća i srca: u plućima obostrano naglašena hilobazalna šara, desno više sto je susp. na bronchitični nalaz, kostofrenični sinusi su slobodni, vrhovi prozračni. Srce urednog položaja i veličine. Inače, rentgenski snimak od pre godinu dana i sad su vrlo slični, s' tim što su svetlije šare na plućima bile naglašenije za 10% više pre godinu dana nego sad na novom snimku, ili su šare manje svetle ili su polako nestale, ali sve u svemu pomak za godinu dana u šarama nije veći od 10% . Takođe želim da naglasim da sam se svih godinu dana unazad bavila sportom, što nije bio slučaj ranijih godina. Vožnja bicikle, trčanje, aktivnost u teretani, fitness, vožnja rolera. Trenutno trčim dnevno od pola sata do sat i vozim biciklu dnevno oko 50km. Molim vas da mi kažete kakve su moguće dijagnoze za ubuduće što se tiče mog pušačkog staža, kao i dijagnoza koje sam dobila pre godinu dana i pre par dana da li je moguće da se ne podudaraju odnosno razilaze ili je to prelazak bolesti iz jednog stanja u drugo, poboljšanje, pogoršanje ili stagnacija? I da li će vidljive šare na rentgenskom snimku vremenom nestati ili će ostati tu zauvek? Najlepše vam se zahvaljujem na razumevanju i pomoći unapred. Srdačan pozdrav

    Odgovoreno: 24. 05. 2009.
    • Poštovana,
      prestali ste sa pušenjem i nadam se da je za vas to prošlost. Rezultati pregleda, testova i analiza ne oktkrivaju da postoji plućna bolest. To što se na rtg snimku pluća vide određene posledice pušenja je normalno. One će verovatno i ostati. Imajte u vidu da ste pušenje kao faktor rizika za nastanak raznih plućnih bolesti eliminisali tek posle 10 godina nepušačkog staža. Naime, tek posle 10 godina pušenja izjednačavate svoj opšti rizik sa nekim nepušačem. Predlažem vam da nastavite sa zdravim životom koji ste započeli, da se divite sebi i svojoj odlučnosti i da ne brinete previše. Ono što je bilo u vašj moći vi ste učinili.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #29462

    • Dobar dan, radila sam snimanje pluca, pa me zanima da li mi mozete objasniti rezultat: desno u kardiodijafragmalnom uglu intenzivna trakasta senka. Levo bazalno diskretno nehomogeno zasencenje. Obostrano perihilarno i hilobazalno naglasena plucna sara. Hilusne senke imponuju voluminoznije, vaskularne gradje. Kostofrenicni sinusi slobodni. Srcana senka odgovarajuceg polozaja i velicine. Hvala unapred

    • Postavila pitanje i dijagnozu od doktora, nema odgovora?

    • Kultura sputuma-enterococus sp u malom broju pregledana od strane pulmologa. Uradjen rtg pulmo uz klinicku i rtg sliku početnog bronhitisa (pojačana hilobazalna sara) . Zbog održavanja tegoba kašlja. Prema ab uvesti u th gentamicin 16omg i. M. Narednih 7 dana. Molim vas recite mi kakav je ishod? Unapred zahvalna.

Ostavite komentar