1. Pitanje broj: #27119

  Poštovani doktore,
   izveštaj specijaliste je: msct toraksa sa iv kontrastom. Obostrano u plućima fibrozne i emfizematozne promene, u desnom plućnom krilu u ant. segm. gornjeg režnja nodulacija 4mm, u levom plućnom krilu u ant. segm. gornjeg režnja nodulacija 6mm, u medijastinumu lgl do 12mm. Nema pat lgl. Pleuralni kavumi bez pl izliva. Izveštaj specijaliste sa ponovljenog snimanja: msct toraksa sa iv kontrastom. Obostrano u plucima fibroznepromene. U desnom plucnom krilu u ant. segm .gornjeg režnja nodulacija 4mm, u srednjem lobusu do 4mm i u donjem lobusu posterobazalno 5mm-nepromenjene. U levom plućnom krilu u ant segm gornjeg režnja nodulacija 6mm i u donjem lobusu dve do 4-5mm, nepromenjena. Obostrano hilarno pojedinačne lgl dimenzija do 10mm. U medijastinumu vidljive pojedinačne lgl dimenzija 8-12mm, nepromenjenog izgleda i veličine. Pleuralni kavumi bez prisustva slobodne tečnosti i pleuralnih infiltrata. Nalaz na plućima bez bitnijih promena u poređenju sa pregledom od xi 2008. Snimanje je ponovljeno nakon 8 nedelja. Interesuje me vaša dijagnoza i moguća terapija.
   Unapred zahvalna

  Odgovoreno: 22. 04. 2009.
  • Poštovana,
   nije moguće postaviti dijagnozu samo na osnovu msct pluća, pa makar snimanje i bilo ponavljano u ritmu koji navodite. Snimci ukazuju na umnoženo vezivno tkivo u intersticijumu pluća, kao i na verifikaciju manjih nodusa. Limfne žlezde su normalne veličine, što ne znači i da su bez patoloških promena. Potrebno je uraditi kompletan pregled i dopunske analize i testiranja, kako bi se rasvetlila priroda plućnih promena. U krajnjoj liniji potrebno je utvrditi stepen funkcionalne oštećenosti, ako ona uopšte postoji. Veliki broj bolesti i stanja mogu dovesti do ispoljavanja ovakvog ct nalaza.
   Prof. Dr Milan Rančić

Komentari na pitanje: #27119

  • Marijana Vuckovic 14. 05. 2021.

   Bila bih Vam mnogo zahvalna ako biste mi odgovorili.Da li su ovo u medijastinumu ipak tumori?Hvala Vam unapred.

  • Ako možete da mi pojasnite nalaz koji vam šaljem u prilogu? Hvala.

  • Nalaz sa skenera glasi: Na kostanim strukturama su vidljive spondilodeg. Promjene. Korpus TH 8 je lako smanjenog kk promjera sa hemangiomom. U plućnom parenhimu hilobazalno je naglasen bronhovaskualrni crtež, sa obostrano zadebljanim intersticijumom, dominantno parakardijalno. Interpleuralno nema slobodne tečnost. U regiji medijastinuma - Lgl do 10 mm paratrahelano, desno hilarno. Aksilarno Lgl do 33 mm. Lijevo 19mm - hronični fibrolipomatouni nadbubrezni b.o.

   Preporuka - zadebljanja intersticjuma sa Lgl medijastinalno - - St idem.

   Dijagnoza pneumonia, microorganismus non specificatus.

Ostavite komentar