1. Pitanje broj: #26123

    Imam laku astmu uzimam oko 8 godina ambroksol i vrlo mi koristi. Ali osećam da mi je napravio ranicu u želucu. Da li se može unositi inhalatorno i da li postoji biljna zamena u vidu čaja ili slično pošto ako nastavim uzimanje dobiću čir? Šta da radim?
    Hvala unapred

    Odgovoreno: 11. 04. 2009.
    • Poštovani,
      Lek koji ste uzimali pripada grupi lekova koji se zovu mukolitici, a osnovni im je zadatak da olakšaju iskašljavanje sekreta iz disajnih puteva. Ukoliko Vam ovaj lek smeta, ima još mnogo lekova koje možete koristiti. U sadašnje vreme se posebno preporučuje Fluimucil, za koji je dokazano da poboljšava eliminaciju sekreta. Dobro će Vam činiti i Prospan (sirup ili šumeće tablete). U istu svrhu možete uzimati čajeve od belog sleza, lipe, majčine dušice, i sl. Najbolji ekspektorans je unos veće količine tečnosti! Važno je da obratite pažnju na sledeće:
      1. Mukolitici i ekspektoransi se ne smju uzimati non stop, već samo u periodima kada je neophodno eliminisati sekret iz disajnih puteva
      2. Mukolitici i ekspektoransi nisu lekovi koji "leče" Vašu astmu, već je samo olakšavaju. Osnovni lekovi za astmu su kortikosteroidi i bronhodilatatori. Posavetujte se sa svojim lekarem.
      Prof. dr MHR

Ostavite komentar