1. Pitanje broj: #25312

    Poštovani doktore,
    U pitanju je moj otac koji ima 59 godina. Naime, javljala sam se zbog bronhiektazija koje su mu pronađene poslije jake prehlade, međutim poslije ispijene terapije on dobija neku bol odnosno kako on neodređeno opisuje neko peckanje u grudima i leđima. Urađen mu je Ekg u bolnici koji je bio u redu i rekli su mu da ti bolovi ne potiču od srca. Imao je normalan pritisak 130 /80, međutim sinoć mu je pritisak bio 180/100, u hitnoj su mu dali neku injekciju, Ekg opet uredan. Danas smo bili kod kardiologa koji radi privatno i njegiv nalaz glasi: srčana radnja ritmična, tonovi jasni, šumove ne čujem, TA160/100mmHg, Ekg normogram, sinusna aktivnost saF od oko 74/min., TD3 i aVF, visoki T talasi u prekordijalnim odvodima od V2 V4,ST spojnica je izoelektrična. Pulmo obostrano, više u desnim bazalnim partijama izmijenjen disajni šum, pucketanje rano inspirijumsko. Što se tiše lab.nalaza SE12,
    Urin nalaz uredan, kks uredan, glucemia 5,9, urea 5,4, kreatinin 90, holesterol 7,54, gi 1.73, ALT 21, AST 41, CRP 0,5. Večeras je popio Th Cortiazem 90mg,Redergin 1,5mg,i Cardiopirin. Posle dva sata se žali na mučninu, bio je blijed,  kada sam mu izmjerila pritisak bio ja 80/60, odvodimo ga u hitnu gdje mu mjere pritisak 60/40, EKG uredan izuzev bradikardije, no rekli su da to i nije toliko strašno. Molim Vas, možete li mi reći šta je to moglo da se desi na osnovu ovih podataka? Molim Vas da mi kažete, šta bi još od analiza mogli uraditi ili da nas posavetujete kojem ljekaru da se javimo? Ovi ljekari tvrde da je to od pluća a opet su neki skeptični, obzirom da je on krajem avgusta snimio srce i pluća na rendgenu i taj nalaz je bio odličan.
    Unaprijed zahvalna!

    Odgovoreno: 30. 03. 2009.
    • Poštovana,
      Na osnovu onoga što ste opisali može se zaključiti da Vaš otac ima nereulisanu arterijsku hipertenziju. Potrebno je više obratiti pažnju na izbor lekova i doziranje i sprovesti češće kontrole krvnog pritiska, kako bi se mogla titrirati doza. Nije isključeno da otac ima i bronhiektazije. Stalna infekcija vezana za bronhiektazije može da destabilizuje i kardiovaskularni sistem, ali koliko sam shvatio on nema značajnije tegobe od strane pluća. Prema tome, predlažem da se prvenstveno obrati pažnja na stanje srca i krvnih sudova, da se kardiolog posveti razjašnjenju zašto se javlja najednom nizak krvni pritisak i bradikardija.
      Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar