1. Pitanje broj: #25188

    Da li je snimanje pluća veliko zračenje i kakve posledice ima ako se uskoro planira trudnoća?

    Odgovoreno: 28. 03. 2009.
    • Poštovana,
      Snimanje pluća nije veliko zračenje, i predstavlja prihvatljiv rizik u odnosu na informacije koje se dobijaju tom procedurom. Međutim, ako je u pitanju gravidna žena, ili žena koja neposredno planira trudnoću, ne postoji garancija da i tako mala doza jonizujućeg zračenja neće dovesti do malformacija ploda. U nekim slučajevima, ako je rtg snimanje prethodilo trudnoći, pristupa se pobačaju, čak i bez prethodne provere postojanja genetskih malformacija. Zbog toga rtg snimanje treba sprovesti samo ako je neophoidno, ili ako se radi o životnoj ugroženosti. U tom slučaju nema dileme: sve treba učiniti da se sačuva zdravlje i život majke. U dogovoru sa lekarima koji su zahtevali snimanje i sa Vašim ginekologom treba doneti odluku o vremenu i neophodnosti snimanja.
      Prof. dr Milan Rančić

Komentari na pitanje: #25188

    • Snimala sam pluća, a nisam znala da sam trudna, po proračunu sam sad 5 ta nedelja. Malo me je strah.

    • Postovani, odvela sam dete na snimanje pluca, a nisam znala da sam trudna. Snimanje je bilo tih dana kad i ovulacija. Da li se preporucuje prekid trudnoce u ovakvim situacijama?

      Hvala, srdacan pozdrav

    • Ja sam trenutno u veoma nezgodnoj situaciji. Snimala sam pluca a nisam znala da sam trudna, ginekolog je izracunao da sam bila trudna izmedju jednu i dve nedelje. Jel to znaci da moram prekinuti trudnocu, bez obzira sto se beba dobro razvija, sada sam 8 nedelja i 5 dana u trudnoci. Unapred veoma zahvalna i veoma zabrinuta majka!

Ostavite komentar