1. Pitanje broj: #24755

    Poštovani,
    Par puta ste mi jako pomogli pa se nadam da ćete i ovog. Naime, moj problem je u sledećem.
    Kada sam imala 6 godina preležala sam i pored vakcine "veliki kašalj " koji mi je u većoj meri oštetio čitav respiratorni sistem. Ja sada imam dijagnozu Obstrukstivni bronhitis i znam da se nosim sa tom bolešću. Koristim Berodual pumpicu i Serotide disc. Vrlo često imam infekciju donjih disajnih puteva te tako i često koristim antibiotike. Jedno vreme sam 6 meseci pila lekove koji se zovu Respivax, Bugarske proizvodnje na preporuku pulmologa iz Skoplja i bilo mi je super. Posle nisam mogla da ih pronađem i ponovo je postalo isto. Ono što me plaši je to da su  u zadnje vreme počele da mi bujaju gljivice u grlu kad god popijem antibiotik. Plašim se da ne pređu na pluća jer kažu da je plućna kandidijaza jedno užasno stanje.
    Kako da se zaštitim? S jedne strane mi i pumpice stvaraju te gljivice. Ne živim u Nišu te na žalost nisam u mogućnosti da dođem na pregled kod Vas.
    Unapred zahvalna .

    Odgovoreno: 29. 03. 2009.
    • Poštovana,
      U osoba koje imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća gljivice mogu biti čest problem. Bujanje ovih mikroorganizama nastaje delom zbog specifičnog imunološkog stanja organizma, a delom je potencirano čestom upotrebom antibiotika. Takođe, preprati inhalacionih kortikosteroida koji se koriste u lečenju bolesti pogoduju razvoju gljivica. Kako se boriti? Antibiotike koristiti samo kada su neophodni i što kraće. Sa antibioticima uzimati i neki antimikotik kao preventivu. Izbegavati kiselu i zaslađenu hranu jer ti uslovi pogoduju razvoju gljivica. Posle svake upotrebe pupmica isprati usta rastvorom sode bikarbone, ili čistom vodom. Povremeno prekontrolisati ispljuvak, bris grla i nosa na prisustvo gljivica. U slučaju da ove mere nisu dovoljne potrebno je da se javite lekaru kako bi on sproveo dopunsku dijagnostiku i preuzeo dodatne mere.
      prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar