1. Pitanje broj: #22286

    Poštovani doktore,
    imamo jednu nedoumicu u vezi Durofilina. Našem sinu on najviše pomogne kada je u virusnoj infekciji jer ima to dugotrajno dejstvo i ne dolazi do spuštanja sekreta na pluća. Da li postoji neko ograničenje u tome koliko puta godišnje Durofilin može da se koristi i koliko dana najduže u jednoj terapiji on može da se koristi. Naš sin trenutno ne koristi ništa od zaštitne terapije pa nam je Durofilin uvek pravi izbor za sprečavanja pogoršanja bolesti jer on je do sada uvek na njega dobro reagovao. Unapred hvala na odgovoru. Poštovani, Niste naveli koje je starosti dete, što je vrlo važan podatak za savet oko uzimanja optimalne terapije. Ako mu pomaže Durofilin, znači da postoji opstrukcija u disajnim putevima, tj. da se verovatno radi o nekom obliku astme. Zbog toga je potrebna precizna dijagnostika, da bi se utvrdilo da li astma postoji ili ne, kojeg je stepena i težine. Za terapiju postoje i pogodniji lekovi nego što je Durofilin, a osim toga on nije dovoljan, već je potrebna kombinacija lekova. Možda se kod Vašeg sina, ipak, samo radi o hiperreaktivnom bronhijalnom stablu u odgovoru na virusne infekcije, te je potrebna blaža terapija. Da bi se sve to razjasnilo, nužno je da se sprovede bar osnovna dijagnostika. Obratite se pedijatru pulmologu. On će Vas uputiti da ne lutate sa terapijom. Prof. dr Milan Rančić Dete ima 11 punih godina 63 kg, 154 cm i ima već dijagnozu alergijska astma. On sada ne koristi ništa od zaštitne terapije jer mu je dobro. Ranije je koristio Singular koji mu je strahovito mnogo pomogao i nema problema do neke virusne infekcije.Durofilin u kombinaciji sa Ventolinom koristimo samo u slučaju virusne infekcije da se sekret ne bi spustio na pluća. To radimo po savetu pulmologa, ali nismo pitali koliko se puta godišnje i koliko se najviše dana odjednom sme koristiti Durofilin, što sam vas na početku i pitao. Samo to nam je ostalo nejasno. Pozdrav.

    Odgovoreno: 20. 02. 2009.
    • Poštovani, Durofilin ne služi da "spreči da se sekret spusti na pluća". To je lek koji opušta glatke mišiće disajnih puteva i širi bronhije, čime otklanja bronhopstrukciju. Ono što vi tumačite kao spuštanje sekreta na pluća je u stvari bronhopstrukcija za vreme virusnih infekcija. Što se tiče frekvencije upotrebe Durofilina nema ograničenja. Uvek kada je neophodan treba ga primeniti, ali je bolje maksimalno koristiti efekte beta 2 agonista (Ventolin) ili neku od fiksnih kombinacija sa kortikosteroidom (Symbicort). S poštovanjem, Prof. dr MIlan Rančić

Komentari na pitanje: #22286

    • Koristim par nedelja Durofilin od 250mg. Imam bronhijalnu astmu i opstrukciju pluća. Pa je moje pitanje da li lek izaziva tahikardiju i da li treba da prestanem sa uzimanjem ovog leka? Pozdrav, unapred sam Vam zahvalna.

    • Da li sme piti lek durofilin 125 starija žena koja ima anginu pektoris?

Ostavite komentar