1. Pitanje broj: #2222

    Postovani dr.Rancicu nisam sigurna da je moje pitanje za Vas ali s obzirom  dfa na sajtu nema  ORL doktora odlucih da se ipak obratim Vama za  savet.Vec vise godina imam relativno blage sim-  ptome alergije-zimi na hladnocu i nesto izraze-  nije s proleca(kijavica,curenje nosa.suzne oci...  Uz to sam i pusac koji bezuspesno pokusava da  se oslobodi tog poroka.Pre par meseci imala sam  prehladu koja se prosirila na sinuse,sto mi se  povremeno desava.Tada sam na svoju ruku uzela  terapiju Dovicina ,simptomi su se ublazili ali  ja i dalje imam povremeno zapusen nos,povremen vodeni sekret iz  nosa,povremeno osecam kao neki  pritisak u usima(zapusene usi?),limfne zlezde na vratu nisam  napipala,konstantan kasalj i kaslju-  canje ponekad suv,ponekad sa bezbojnim sluzavim  sekretom i sitnim kuglicama sivkaste boje.Negde  sam procitala da sve to mogu biti simptomi raka  zdrela i strasno sam zabrinuta.Inace godinama vec  imam slivanje sekreta iz nosa u grlo sto me  prati gotovo tokom cele godine.Molim za savet  kome da se obratim radi pregleda i ispitivanja  ako smatrate da je to potrebno.Takodje sam na  internetu pronasla da sve to moze biti posledica  stresa pod kojim sam konstantno vec nekoliko  godina,ali ne smem da se oslonim na to objasnjenje.Unapred zahvalna.

    Odgovoreno: 03. 01. 2008.
    • Simptomi koje ste naveli ukazuju da vi verovatno imate bolest gornjih disajnih puteva koja se zove hronicni rinitis i hronicni sinuzitis. Moguce je da je u osnovi alergija, ali sigurno da odredjeni znacaj treba pripisati i stalnim infekcijama. Stalna produkcija sekreta iz gornjih disajnih puteva ugrozava i donje disajne puteve, pa se mogu javiti i simptomi hronicnog bronhitisa ili bronhijalne astme. Nemojte odmah pomisljati na najgore dijagnoze, ali morate se ozbiljnije pozabaviti svojim zdravstvenim problelom: 1. javiti se ORL doktoru na pregled i da obavi potrebna snimanja 2. javiti se pneumoftiziologu da obavi pregled i ispitivanje plucne funkcije 3. ODMAH DEFINITIVNO PRESTATI SA PUSENJEM 4. uzimati dosta tecenosti ( bar 2 litra preko redovnog unosa) 5. koristiti propisanu terapiju uporno i dovoljno dugo. Ako ste disciplinovani i uporni Vase tegobe mogu biti redukovane ili se cak mogu i izgubiti. Imajte u vidu da Vam je potrebno mnogo strpljenja za saniranje Vaseg zdravstvenog problema. Srdacan pozdrav! Doc. dr sc. Milan Rancic

Komentari na pitanje: #2222

    • Postovani doktore rancicu, moj problem se javio ove zime, da mi hladnoca smeta imam sekret u nosu kada perem sudove hladnom vodom, odmah mi izadju plihovi naduveni kao da sam se izgorela, kada izadjem vani u zimi otecu mi usi, svrab na usima ustima i otok na ustima i svrab na rukama i plihovi. Pa sam skoro otisla svom lekaru i ispricala on mi je samo dao da pijem flonidan, 10 mg. Molim vas za vas savet i misljenje jer leto je ja nesmem u bazen ili na more. Pozdrav.

Ostavite komentar