1. Pitanje broj: #21875

    Poštovani doktore!
    Već nekoliko godina imam problema sa izbacivanjem šlajma iz grla. Obišao sam razne specijaliste, snimao pluća, sinuse, radio alergo testove, bakteriološke testove (bris grla i nosa) i dosada ništa nisu pronašli. Jedan doktor mi je rekao da je verovatno oštećena sluznica u nosu i tako dolazi taj šlajm do grla. Pio sam razne lekove i koristio razne sprejove ali bez rezultata. Zadnjih nekoliko meseci me muči i kašalj koji se svakodnevno javlja. Nešto me guši i imam osećaj da ne mogu iskašljati to. Zabrinjava me da mi nije grlo već dosta oštećeno od silnog kašlja i iskašljavanja pa vas molim da mi kažete koje bih lekove mogao da koristim makar da otklonim ili smanjim kašalj ako već ne mogu zaustaviti izbacivanje šlajma.

    Odgovoreno: 20. 02. 2009.
    • Poštovani,
      Postoji dosta preparata koji ubalažavaju kašalji potpomažu iskašljavanje. Ipak, treba utvrditi razlog povećane produkcije sekreta. Moguće da se on sliva iz gornjih delova, u kom slučaju su bolesni sinusi, ili je veća produkcija u plućima. Ako ste pušač, to je itekako važan faktor. Treba proširiti ispitivanje i pregled pluća kako bi se isključio hronični bronhitis. Za ublažavanje tegoba upotrebite najpre šumeće tabl. Prospan, 7 - 10 dana, a potom tablete za otapanje u ustima Isla-mint, 3 do 4 puta jednu tabletu. Prof. dr Milan Rančić

Komentari na pitanje: #21875

    • Imam problema sa sinusima. Sekret (slajm) mi se sliva niz grlo i tera me da izbacujem na usta, to mi se svakodnevno desava. Ponekad mi krv krene, ali samo na levu nozdrvu. Ne kasljem, ne pusim. Sta bih mogao da koristim da taj sekret nestane ili bar da se smanji. Unapred zahvalan.

Ostavite komentar