1. Pitanje broj: #2144

    Imam 40 godina i bolovao sam od tuberkuloze 1999 godine , a zatim i  recidiv 2004 godine. Molim vas da mi odgovorite da li postoji mogućnost  ponovnog recidiva i da li se ta bolest može nekim lekom potpuno izlečiti?

    Odgovoreno: 28. 12. 2007.
    • Postovani, Nije mi namera da se uplasite, ali za zivota kod Vas postoji mocucnost novog recidiva bolesti. To u velikoj meri zavisi od Vaseg osnovnog imuniteta, ali i od Vaseg odnosa prema sopstvenom zdravlju. U teoretskom smislu, tuberkuloza je izlecena kad ubijemo i poslednji bacil. Postojecim nacinom lecenja to se ne desava, jer jedan broj bacila predje u "stanje uspavanosti". Takvo stanje moze se odrzavati do kraja zivota, ali se povremno mogu buditi, kada je moguc recidiv bolesti. Dakle, u teoretskom smislu tuberkuloza se da "zaleciti" , a ne "izleciti". Medjutim, u prakticnom smislu zalecenje je sasvim dovoljno dobro stanje da ljudski organizam ne pati od aktivnosti bolesti. Kod vecine lecenih bolesnika tuberkuloza se nikada ne vrati. Danas ne postoji ni jedan lek koji sam po sebi moze biti dovoljan da ubije sve bacile, do poslednjeg. Osim toga lekovi za tuberkulozu moraju se davati iskljucivo u kombinaciji, nikako pojedniacno. Ako ste leceni dovoljno dugo, odgovarajucim lekovima u odgovarajucim dozama, ne bolujete od neke druge teske bolesti, ne preterujete sa alkoholom i cigaretama,ne bi trebalo da imate dalje problema. Srdacan pozdrav! Doc. dr sc. Milan Rancic

Komentari na pitanje: #2144

    • Zašto ne ponovite terapiju kod onih pacijenta koji su već jednom bolovali od tuberkuloze? Nikad ne mogu mirne duše da zagrlim decu u porodici, jer stalno mi lebdi nad glavom da cu ih zaraziti. Cudno je da više od sto godina nema nikakvih unapredjenja u lečenju tuberkuloze.

Ostavite komentar