1. Parakardijalno i bazalno šta znači

  Pitanje broj: #2141

  Postovani dr Rancicu, obracam Vam se u nadi da cete mi pomoci.

  Naime, imam  24 godine i od septembra ove godine imam sledece tegobe: 15 dana  temperature (od 39,5 do 37,5) i tada sam popila 2 kutije ampicilina od  500, tablu febriceta i proslo je. Sve je bilo ok do sredine oktobra. Tada  nastupa jos dve nedelje bolesti, od kojih 3 dana sa temperaturom pomenutog  raspona. Tada nisam pila lekove, vec samo čajeve i skidala temperaturu sa  rakijom. To je naizgled bilo uspesno i mislila sam da me je napao neki  virus zbog oslabljenog imuniteta. Tokom svog pomenutog vremena, nije me  bolelo grlo ali mi je cureo nos i kasljucala sam s vremena na vreme - isto  bez bolova. Pravi problem nastaje krajem novembra kada sam pocela da se  ponovo osecam lose, kao da cu se razboleti i onda su krenuli sledeci  simptomi: temperatura od 37,1-37,5 na nekoliko dana, obicno uvece, zatim  preznojavanje u toku noci i lupanje srca isto nocu svakih par dana,  crveno grlo, bez znacajnog kašlja, vise kašljucanje. Analize krvi dale su sledece rezultate: FIBRINOGEN 5.5,  SEDIMENTACIJA 40, CRP-kvantitativno 19.8, PROTEINI 91.2, GLUKOZA 5.9, WBC  7.3, LYM 2.5 MID 0.5, GRAN 4.4, RBC 4.38, HGB 133, HCT 37.8, MCV 86.2, MCH  30.4, MCHC 352, RDW 13.8, PLT 271, MPV 11.5.

  Rentgen pluca objasnila je  rentgenolog: "U plucima je obostrano, vise desno parakardijalno i desno i  bazalno infiltrativne senke, levo bazalno satorasta adhezija  parakardijalno. Hiloapikalno levo trakasto zasencenje. Desni kostofrenicni  sinus obliterisan a levi slobodan. Cor: b.o." Na ATD-u mi je doktorka  napisala BRONCHOPNEUMONIA BAS.L.DEX.OBS.ATYPICA, ali ono sto je moj  najveci strah ni ona nije mogla da iskljuci, a to je TBC. Ono sto bih vas  zamolila je da mi protumacite rentgenski nalaz i krvnu sliku i da mi  kazete da li je moguce da bolujem od TBC-a, neke teze bolesti ili moze da  bude i samo upala pluca.  Unapred hvala!

  Odgovoreno: 28. 12. 2007.
  • Za ovo doba godine nisu neuobičajeni simptomi koje vi navodite. Vrlo je verovatno da se kod Vas radi o ponovljenim infekcijama i nedovoljnom lecenju. Laboratorijske analize koje ste prilozili ukazuju na neku upalu, a rtg pluca otkriva obostrano senke u plucima. Koliko se shvata iz Vaseg pisma promene su uglavnom u donjim partijama, a postoji i sumnja na mali izliv u pleuralni prostor. Sto se tice vaseg straha da bi se moglo raditi o tuberkulozi, imajte u vidu da se tuberkuloza obicno javlja u gornjim delovima pluca. Za siguran dokaz tuberkuloze potrebno je naci bacile tuberkuloze ili u tkivu pluca pronaci tipicne patohistoloske promene. Predlazem da zahtevate od svog lekara dalja ispitivanja kako bi se utvrdilo od cega stvarno bolujete, ili kako bi lekar ustanovio da je bolest prosla. Moguce je da ce biti potrebno i krace bolnicko ispitivanje.

   Srdacan pozdrav! Doc. dr sc. Milan Rancic

Komentari na pitanje: #2141

  • zvonko filipovic 14. 04. 2023.

   Šta znači nalaz rtg "izražen parakrdijalni, crtež srca sa proširenjem obje ko more"?

  • Dobar dan mozete li mi ocitati ovaj nalaz oporavak je od korone a tek 31.1 sam narucen na kontro pa me zanima jel sve uredu zahvaljujem pozdrav

  • Urađen RTG grudnog koša : lako naglašen intersticijum obostrano, uz diskretno mrljasto zasenčenje parakardijalno levo. Da li možete da mi protumači nalaz? Unapred hvala Vam.

  • Postovanje.Imam jedan problem radila sam RTGsnimak pluca.To me je navelo zbog nekih tegoba kao sto su nedostatk daha i lupanje srca a nalaz glasi ovako.NA UCINJENOM RTG SNIMKU TORAKALNIH ORGANA U PA PROJEKCIJI NE VIDI SE AKTIVNIH PATOLOSKIH ZASJENJEnja PLUCNOG PARENHIMA.UMNERENO NAZNACEN BRONHOVASKULARNI PLUCNI CRTEZ PARAKARDIJALNO OBOSTRANO.HILUSI SU UMJERENO OZILJNO IZMJENJENI .HEMIDIJAGFAGME SU JASNO OCRTANE LUCNO SVEDENE .FC SINUSI SU SLOBODNI.KV SJENA JE b.o.Molila bih vas da mi pojasnite i odgovorite da li je ovo ista opasno te dali ima veze sa disanjem,dali bi imala poteskoce prilikom disanja zbog ovog da napomenem da imam 25 god.hvala vam u naprjed

Ostavite komentar