1. Pitanje broj: #19421

    Poštovani,
    najpre veoma mi je drago što ste nam omogućili svima nama koji imamo probleme, da čujemo i Vaša cenjena mišljenja putem ovog sajta. Od novembra meseca imam tegobe - Povremene glavobolje, otoci oko očiju i plavo ispod očiju. Povremena zaglunulost u ušima. Otežan prolaz vazduha kroz nosne kanale, povremeno iz nosa curi žućkasto-zelenkast sekret i curi duž zadnjeg zida zdrela. Suši se grlo, osećam golicanje i imam najdražajni kašalj uz iskašljavanje sluzavog sadržaja i zbog toga 5 napada gušenja i to u večernjim satima obično kada sam smirena i gledam tv. Zbog čega sam završila uvek u hitnoj. Prilikom napada javljao se je svrab na koži grudnog koša. Osećaj nedostatka vazduha, otžzano disanje i iskašljavanje sekreta. Povremeo mi se javi lupanje srca i zamaranje i pri najmanjem naporu. Poremećen osećaj čula mirisa i ukusa. Radila sam briseve i ostale nalaze ali je sve bilo negativno. Spirometriski nalaz je uredan. Očuvana brzina i protok vazduha u perifernim disajnim putevima. Smanjena MVV pluća srednjeg stepena - to je iz dijagnoze lekara. Ne bavim se nikakvim poslom trenutno, najčešće sam u stanu sa decom, imamo parno grejanje. Dijagnoza moje bolesti je RINOSINUSITIS ALLERGICA. Terapija-Olynth sprej S.3x1 8 dana, tbl.Aerius. 5mg.S 1x1 ujutru 10 dana, Nasonex sprej S.1x2 30 dana, tbl.Singulaire 10 mg.1x1 uveče pre spavanja 28 dana, tbl, Defrinol 200mg S. po 2 tbl. na 8h. 5 dana.
    Veoma mi je važno da čujem Vaše mišljenje kako o mojim simptomima, dijagnozi tako i o lekovima, a ponajviše o leku Singulaire.
    Pozdrav i hvala.

    Odgovoreno: 24. 01. 2009.
    • Poštovana, Vrlo detaljno ste opisali sve važne činjenice vezano za Vaš zdravstveni problem. Ako smem ovako sa distance da primetim da se Vaš doktor vrlo dobro orijentisao i da je stručno i celovito sagledao Vaš problem. Ono što nedostaje je bronhoprovokacioni test, kako bi se utvrdilo da li imate bronhijalnu hiperreaktivnost, odnosno sklonost za napade bronhoopstrukcije. U tom slučaju bilo bi potrebno u terapiju doadati lekove koji šire disajne puteve. Dobili ste, inače, vrlo modernu i celoviti terapiju, čak i Singulair. To je novi lek, koji blokira jednu vrstu medijatora koji je posrednik u alergijskim i upalnim reakcijama. Ovaj lek se ne možekoristiti izolovano, ali je vrlo koristan ako se koristi uz druge antinflamacijske lekove (kortikosteroidi). Najveća efikasnost mu je kod alergijske bronhijalne astme, ali se odličnim pokazao i za lečenje alergijskog rinitisa-. Moj predlog je da izgurate sa propisanom terapijom, da budete uporni i da obavezno nađete vremena u toku dana da prošetate i da se bavite fizičkim aktivnostima. Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar