1. Pitanje broj: #19336

    Poštovani doktore,
    ceneći sav Vaš trud oko toga da odgovorite na svako pitanje sa samo navedenim simptomima bolesti bez ikakvih nalaza, usudih se i ja sam da vam postavim jedno takvo pitanje pred svoj odlazak kod lekara i detaljne preglede. Obično nisam kukavica, ali ovog puta sam se zabrinuo, a molim Vas da mi kažete da li imam razloga za veliku brigu. Imam 25 godina, pušač sam od sveje 16 godine života, a već duže vreme pušim 30 cigareta na dan. To je toliko loše, ali ipak se nadam da bi sadašwi prestanak mogao poboljšati zdravstveno stanje i da ono još uvek nije tragično. Pre dve godine baš oko 13. januara, na hladnom vazduhu sam počeo da kašljem i da iskašljavam ogromne količine sekreta. Kašalj sa izbacivanjem sekreta je trajao skoro dva sata. Tada sam mislio da je to nešto sasvim pozitivno i da sam izbacio dosta toga što sam uneo duvanom. Međutim ovo se ponovili i prošle godine otprilike u istom vremenu, samo što sam malo manje iskašljavao. Koliko dugo već ima, neznam ni sam, valjda te dve tri godine, naročito zimi imam suv kašalj, sa izbacivanjem nešto malo sekreta, obično zgusnutog. Javlja se ujutru, a i preko dana i ponekad se u sekretu mogu viodeti neke crne tačkice. Kašalj se najčešće manifestuje zimi kadili u prostoriji sa parnim grejanjem gde je vazduh suv, ili kada izađem na vlažan vazduh.Često kada je isušen vazduh u prostorijama osećam suvo grlo i obično se nakašljem na kratko....Razlog za brigu je počeo od neka dva napada koja su se desila u razmaku od 15 dana. Naime u prvom snu, polusnu, došlo je izgleda do potpunog prestanka disanja, ili mi se tako čini probudio sam se sa suvim grlom, nemogućnošću da dišem, ubrzanim radom srca, kašljem do koji je doveo do suza. Na kraju je prestalo. Posle toga po izlasku na svež i vlažan vazduh i ulasku u prostorije osećao sam da nemogu da se nadišem, gušenja koja su trajala i po pola dana, pa čak i ceo dan. Sada je malo prestalo. Noću kad legnem jasno čujem da škripi u plućima. Kada idem uz stepenice a dolazim sa svežeg vazduha imam otežano disanje, sa škripanjem, retko i gušenja. Imam aritmiju od 2004. dobijenu od stresa, skoro sam bio na bolničkom ispitivanju zbog toga, pluća nisu snimana. Krvna slika iz tog perioda bila je dobra, nešto povećane masnoće, ali možda je i zbog hrane. Predpostavljam da i ovo oštećenje koje imam doprinosi i poremećaju rada srca, jer aritmija od stresa nemora da bude hronična. ima hronični sinuzitis, stalni šlajm u grlu.....Molim vas samo da me posavetujete i date vašu sumnju na koju bolest sumnjate. Znam da nešto nije uredu, malo sam se edukovao o bolestima, i verujte mi pored svega što imam u ovim godinama bitno mi je samo da nije "najgore", ili "još gore". Nadam se da ćete me razumeti, vidim ja da ste vi jedan od boljih doktora ovog sajta i da sa poštovanjem svih etičkih kategorija ispoštujete svakog ko Vam se javi.
    Dakle molim Vas da mi kažete na šta Vi sumnjate, kao i Vaše sugestije kako da se obratim lekaru i šta od analiza da radim.
    Unapred zahvalan,
    Savo.

    Odgovoreno: 24. 01. 2009.
    • Poštovani, Ako do sada niste uradili vi obavezno treba da se javite lekaru specijalisti pulmologije. Na osnovu onoga što opisujete vrlo je verovatno da imate hronični bronhitis, ili kako se to sada stručno zove hronična opstruktivna bolest pluća. Na to upućuje kašalj, iskašljavanje sekreta i u poslednje vreme i smetnje sa disanjem. Za nastanak ove bolesti kod Vas naveli ste jedan vrlo važan faktor rizika: pušenje. Istina, ova bolest obično nastaje kod starijih osoba, uz duži pušački staž, ali nikad nismo sigurni. Osim toga, tek funkcionalnim ispitivanjem je moguće utvrditi da li se ne radi možda i o bronhijalnoj astmi. U svakom slučaju, najpametnija odluka je da ste prestali da pušite. Kvalifikovani pulmolog vrlo lako će serijom testova i pregleda utvrditi o čemu se kod Vas radi, a što je osnov za ispravnu terapiju. I moram da Vas ohrabrim: ima pomoći, ima efikasnih lekova, bolest može biti stavljena pod kontrolu (ako uopšte postoji). Moj odgovor malo kasni, zbog mog zimskog odmora. Izvinjavam se! Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar