1. Pitanje broj: #19305

    Poštovani,
    imam 27 godina i prosle godine u julu sam dobila anemiju. Gvoždje mi je bilo 6,5, a hemoglobin 71. Vremenom mi se pojavio teži udah usled nedostatka hemoglobina i blage vrtoglavice, pila sam po 1 bromazepam jer sam se katastrofalno osećala. Nakon terapije preparatima gvžzdja krvna slika mi se poboljšala. Pre mesec i po dana prestala sam sa uzimanjem gvoždja i rezultati su sledeći: gvoždje 30,4, glukoza 5,34, rbc 4.59, hemoglobin 139, feritin 246. Osećam se bolje ali i dalje imam malo teži udah, doduše blaži nego ranije. Bila sam kod kardiologa koji mi je na osnovu ekg i slušanja rekao da je srce u redu, i da mi je taj udah na nervnoj bazi. Napominjem da sam nepušač, ali sam po prvi put uradila i spirometriju. Mislim da nisam dobro duvala u aparat, jer sam osećala da mogu i više da sam više skupila usne. Rezultati spirometrije su: FVC 73, FEV.5 95, FEV1 85, MMEF 131, PEF 106, MEF75 109, MEF50130, MEF25168. Budući da sam završila Ekonomski fakultet i nisam fizički aktivna da li mogu kapacitet pluća povećati nekako? Vežbanjem ili ishranom? Uvek sam bila zdrava, nisam bolešljive prirode, nemam bronhitise niti respiratorne infekcije, već od anemije ponekad češće puta hoću da udahnem, kao da mi fali vazduh.
    Da li je moguće da je to na psihičkoj bazi ili je možda zbog kapaciteta, mada mislim da sam na aparatu mogla i više. Molim Vas da mi malo opširnije napišite kako i čime bih mogla sebi da pomognem.
    Unapred Vam hvala.
    Marija

    Odgovoreno: 24. 01. 2009.
    • Poštovana, Na osnovu navoda iz Vašeg pisma milsim da problem sa disanjem koji osećate nije porekla pluća. Parametre spirometrije koje ste naveli nisu dovoljni za zaključak da li je plućna funkcija u potpunosti normalna, ali su takvi da sugerišu da je najverovatnije sa plućima sve u redu. Osim toga jedna spirometrija ništa ne znači za definitivan zaključak postoji li ili ne postoji bolest. Potrebno je da kroz izvesno vreme ponovite spirometriju i da tom prilikom date sve od sebe kako bi se dobili realni rezultati. Za respiratorno zdravlje učinićete mnogo ako ne pušite, čuvate se infekcija i prehlada i ako se bavite fizičkim aktivnostima. Preporučuju se aerobni sportovi (brzi hod, aerobik, trčanje, plivanje, klizanje itd). Povremeno, u rano proleće, zimi, treba pojačati vitaminski unos, a posebno vitamina C. I najvažnije od svega, istrajati u svojim odlukama za zdravi život: to nije procedura koja se sprovodi par meseci i posle večno traje. Tako se treba ponašati svaki dan. Ili bar svaki dan kad je moguće! Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar