1. Pitanje broj: #17893

    Poštovani,
    moj djed ima 75 godina i prije 2 dana mu je dijagnosticiran rak pluća, metastaza (šta to znači), navodno se proširio na limfne čvorove, jel ima ikakve nade, on nikad prije nije bio bolestan sad mu je rečeno da ce ići na zračenje, ne znam baš hoće li on to moći podnjeti s obzirom na godine. Preko interneta sam našla neki recept s aloe verom: Sastojci za 1 osobu Sastav: 500 g pčelinjeg meda ( domaći,prirodni ) 40 – 50 ml ( cca 6 žlica ) destilata ( rakija, konjak, whisky…) 350 g lista Aloe Arborescens ( 2 – 3 lista – ubrati ujutro rano ili uveće, po mraku ) i to sve zajedno samo samljeti bez prokuhavanja ili nešto slično i držati na tamnom i hladnom mijestu i to se pije 3x2 kašike pola sata prije jela.
    Da li je u redu da on to pije, može li mu naškoditi to je navodno neki prastari lijek za rak pluća takođe sam čitala o nekom soku NONI za jačanje imuniteta, jel može to oboje piti zajedno.
    Molim Vas da mi što prije odgovorite.
    Unaprijed zahvalna

    Odgovoreno: 21. 12. 2008.
    • Poštovana,
      U pismu navodite vrlo malo podataka koji se odnose na bolest Vašeg dede, tako da Vam ne mogu dati precizan odgovor o vrsti terapije, faktorima koji utiču na uspeh lečenja i prognozu bolesti. Obzirom da je već preporučeno zračenje, smatram da treba obavezno da prihvati ponuđeno rešenje, jer u njegovim godinama ne postoji mnogo opcija za lečenje ove bolesti. Što se tiče tradicionalnog leka čiju preskripciju navodite, ne mogu Vam dati bližu ocenu, jer to nije zvanični preparat za lečenje, a samim tim i ne postoje podaci o njegovoj efikasnosti. po sastojcima koje ste naveli ne bi trebalo da je škodljiv, ali je pitanje koliko će biti od pomoći. Preporučujem da se ipak držite stavova i terapije zvanične medicine, da dedi pružite punu pomoć, podršku i negu, jer to je ono što će mu najviše trebati u danima koji slede.
      Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar