1. Pitanje broj: #17748

    Poštovani doktore,
    suprug je operisan aprila 2008. skinut je maligni tumor i deo VI rebra. Patologija pokazuje Malignant peripheral nerve sheat tumor gradus II. Konzilijum ne daje nikakvu dodatnu terapiju, objašnjenjem da se takva vrsta " leči "isključivo hiruškim putem. Medjutim oktobra dijagnosticira se recidiv i uradjena je biopsija. Otpušten je iz bolnice sa dijagnozom C 34, a patološki nalaz glasi: U vezivnom tkivu nadjene su plaze malignog tumora omotaca nerva (MPNST). U tkivu pluća i tkivu kosti tumorski proces nije nadjen. Napominjem da je u periodu od aprila do oktobra imao 3 kontrole i da ništa nije vidjeno. Posle 2 zahvata konzilijum odredjuje hemoterapiju. Trenutno je na 2 turi hemoterapije i oseća se relativno dobro.
    Zanima me ko je u pravu pri postavljanju dijagnoze, pošto mi je rečeno da je metastaza zahvatila oba plućna krila i dijafragmu, a patologija ne ukazuje na to. Napominjem da je star 40 godina i molim za podrobnije objašnjenje. Kakve su šanse za dugotrajniji oporavak, pošto mi niko nije davao neku nadu.
    Unapred zahvalna,
    zabrinuta supruga

    Odgovoreno: 22. 12. 2008.
    • Poštovana,
      situacija kod Vašeg supruga je vrlo delikatna. Potrebno je sprovesti seriju snimanja od CT-a i nuklerne magnetne rezonance, pa do scintigrafije kostiju, kako bi se razlučilo da li postoje udaljene meta promene ili ne. Dalju terapiju prepustite konzilijumu stručnjaka, koji ce doneti najcelishodniju odluku. To sto patologija nije utvrdila postojanje malignog tkiva na određenim lokalizacijama može biti osledica nereprezentativnih biopsija. Druga mogućnost je da stvarno nema na tim lokalizacijama metastaza. Vašem suprugu je potrebno kontinuirano praćenje. Za tumore niskog gradusa maligniteta naćelno prognoza je dobra. Kod tumora koji su dali metastaze prognoza je gora. Zbog svega toga morate se obaratiti Vašem doktoru kako bi Vam pružio sve odgovore, na osnovu svih podataka u koje ima uvid najverovatnije samo on. Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar