1. Pitanje broj: #17412

    Bolujem od Granulomatosis Wegener i Fibrosis pulmonum već desetak godina, a u medjuvremenu sam od lekova dobio i diabetis A i koristim insulin. Koristim konstantno iste lekove (Endoxan Cyclophosphamide kao glavni lek i dr.).
    Interesuje me da li postoji neki napredak u vezi ove bolesti, kako kod nas, tako i u svetu i neko Vaše mišljenje za dalje lečenje. I da li postoje negde specijalizovane ustanove za ovu bolest?
    Unapred hvala.

    Odgovoreno: 23. 12. 2008.
    • Poštovani, U lečenju m. Wegener i dalje su osnova imunosupresivni lekovi. Ovi lekovi imaju za cilj da koče imunološke procese koji dovode do granulomatozne upale krvnih sudova na mnogim organima. Posebno novih lekova nema, a veština vođenja terapije da se uspostavi balans između doze lekova koja uspešno kontroliše bolest, a sa druge strane ne daje ozbiljne toksične i nus efekte. Kod Vas to očigledno nije bilo moguće te ste dobili dijabetes. Ali to je bila cena uspešne kontrole bolesti već desetak godina. Ima pokušaja da se u lečenje ove bolesti uvedu i novi lekovi (etanercept -Enbrel) ali ta vrsta terapije još uvek nije bolja od već postojeće, već se može koristiti samo kao dopuna. Vrlo je važno da budete pod stalnim nadzorom edukovanog lekara kako bi se na vreme predupredile posledice, kako bolesti, tako i terapije koja nije laka i bezazlena za korišćenje. S poštovanjem, Prof. dr Milan Rančić

Komentari na pitanje: #17412

    • I ja isto bolujem u istom bolest wegener granullamatoza. I pitam dali ova bolest ima lek ili dali se mozes da se preziveas ot ova ili ne. Falla u napriet.

Ostavite komentar