1. Pitanje broj: #17335

    Poštovani doktore,
    Po stoti put Vam se zahvaljujem na odgovorima i Vašoj požrtvovanosti da u svoje slobodno vreme dajete tako precizne odgovore.
    Naime, Isorel je lek od bele imele (Viscum Album) i lek je u ampulama koji se daje subkutano, potkožno. Inače je za jačanje imuniteta i kažem da je to polualternativni lek koji se daje bolesnicima u Austriji u bolnicama, ali moraju sami da finansiraju. Isorel se proizvodi u Austriji u Novipharm, Iscador u Švajcarskoj, a Lektinol u Nemačkoj. Ima šema po kojoj se daje i nije za svaki karcinom isto. Pretpostavljam da Vam nisam dala dovoljno podataka, ali ako jesam molim Vas da mi odgovorite kakav je to lek? Molim Vas da mi protumačite i ovo sa tatine zadnje otpusne liste:
    Radiološki u desnom donjem plućnom polju uočava se okruglasta infiltrativna promena desno supradijafragmalno koji je u regresiji u odnosu na snimak iz prethodne hospitalizacije. Biohumoralno se prati lako ubrzana sedimentacija, povišene vrednosti LDH, HBDH.
    Unapred zahvalna,
    Biljana

    Odgovoreno: 23. 12. 2008.
    • Poštovana Biljana,
      Nije mi poznata delotvornost leka Isorel jer se on nigde ne pojavljuje u zvaničnim preporukama i vodičima za lečenje malignih bolesti, pa i bolesti pluća. To ne znači da on nema delotvornost na onaj deo koji je itetako važan, a to je održavanje dobrog opšteg stanja zdravlja i jačanje imuniteta. Zbog tog svojstva je verovatno i uvršten u lečenje kao pomoćno terapijsko sredstvo. Što se tiče radiološkog nalaza koji ste naveli, on znači da u donjem delu desnog pluća postoji promena koje se manifestuje kao okruglasta senka, da je po svojim karakteristikama slična infiltraciji ( a to je ili upala, ili tumor). Međutim onaj koji je opisivao snimak, upoređujući sa prethodnim nalazima zaključio je da se senka na aktuelnom snimku smanjila. Ubrzana sedimentacija eritrocita i povišeni enzimi LDH i HBDH mogu biti u vezi sa uočenom plućnom promenom, ako za to ne postoje druga objašnjenja. S poštovanjem, Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar