1. Pitanje broj: #17172

    Poštovani,
    meni je prije 10-tak dana, tačnije 29.11.08 dijagnosticirana Pneumonia atipica, nakon čega mi je spec.pneumoftiziolog propisao za terapiju Vibramicin svakih 12h po jednu tabletu, pet dana, a nakon toga mi je zakazao kontrolu. Ja sam terapiju redovno uzimao i javio se na kotrolu, nakon čega mi je doktor rekao da uradim kontrolni snimak pluća, sedimentaciju krvi i sputum na B.K. 3 puta i da se javim ponovo za pet dana, ali i da nastavim sa terapijom. Nakon narednih pet dana mirovanja, uradio sam sedimentaciju, koja je bila prvi sat  4, a drugi 11, ponovio sam i rtg sliku pluća, gdje sam uradio i desni profil pluća kao i sliku paranazalnih sinusa, a dežurni radiolog je dao ovo mišljenje:
    "Na ponovljenom snimku pluća i srca i desnom profilu, a u komparaciji sa snimkom od 29.11.08 i na dalje se vidi da su oba hilusa pretežno vaskularno ukrupnjena, pojačan hilo - perihilarni vaskularni pl.crtež, te kondenzirani pl.crtež uz kaudalne polove oba hilusa, te zadebljan kosi interlobij, a s obzirom na jači intezite kondenzacije desno moglo bi se raditi o prvenstveno infiltraciji srednjeg pl.režnja. Kupole osita dobro svedene. Srčano -  žilna sjena normalno velika, oštrih kontura, naglašenijeg pulmonalnog konusa. Kupole osita i lat.f.c. sinusi slobodni".
    Jedino nisam još uradio sputume na b.k., ali i taj nalaz će sutra biti gotov. Ja sam malo bio opširniji, ali samo iz tog razloga što sam se iskreno malo i uplašio, jer nikad prije nisam imao problema sa zdravljem. Molim Vas da mi pokušate, na meni razumljiv način, objasniti ovaj rtg nalaz i moju situaciju. I još Vam moram reći da mi je 27 godina i da konzumiram cigarete nekih 6 godina.
    Unapred Vam hvala

    Odgovoreno: 16. 12. 2008.
    • Poštovani,
      Iz svega što ste naveli u pismu mogu zaključiti da je Vaš doktor posumnjao da se radi o upali pluća koja nije izazvana bakterijama, nego nekim drugim uzročnikom (virus, clamidia, rikecija itd). Iz opisa snimka pluća koji je dao radiolog, može se pretpostaviti da postoji smanjena prozračnost pluća desno dole, a što može da sugeriše na takozvanu intersticijalnu upalu pluća. Kod tih vrsta upala pluća pri pregledu se obično ne nalazi bilo kakav nalaz, ali se vide radiološke promene. Međutim, nije sigurno da imate upalu pluća. Takav radiološki nalaz može da zavara i da bude i sasvim normaln snimak. Važno je da se posle 7 do 10 dana ponovi snimak pluća i da se prati evolucija promena. Ukoliko se tada nalaz ne menja onda se radi o fiziološkoj varijaciji, ili su promene posledica nekih ranijih patoloških stanja. Mirna sedimentacija eritrocita takođe ne ide u prilog upale pluća, mada nedostaju drugi laboratorijski dijagnostički parametri: broj leukocita, C-reaktivni protein, serumsko gvožđe, fibrinogen. U svakom slučaju savetujem Vam da se javite na zakazanu kontrolu i da tako razrešite dilemu. A pušenje, bez obzira na ishod tog pregleda, ostavite odmah!!!
      S poštovanjem,
      Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar