1. Pitanje broj: #16827

    Poštovani doktore,
    U 30 .god sam dobila akutni bronhitis koji nisam zalečila. Tri godine sam imala temperaturu i kašalj i tada su počela prva gušenja. U početku sam koristila samo durofilin i ketotifen da bih posle dve god prešla na punpicu bekotide. Prvi put su mi napisali dijagnozu HOBP, a kasnije bronhijalna astma. Sada sam težak astmatičar, kad imam gušenje kapacitet pluća mi je 39%. Imam i hronični i alergijski sinuzitis. Od pre tri godine sam počela uredno da koristim aerosol seretide od 250mkg i bilo mi je dobro. Od pre dva meseca počela sam da škripim, kašljem sa vizingom i pomalo gubim dah. Dve nedelje sam primala infuzije sa antibioticima, aminofilinom i urbazonom od 20mg., medjutim posle kratkog poboljšanja, meni ponovo škripi u grudima i izbacujem sekret. Inače, imam odličnog lekara, mogla bi da radi i na fakultetu, koji me vodi od pre nekoliko godina. Prepisao mi je seretide od 500mkg, 2 puta dnevno . , ali ja se bojim da upotebim najjaču dozu, jer šta ću da koristim kasnije.(aparat sa kiseonikom?). Da li mogu da da koristim dozu od 750 umesto 1000 mikrograma koliko mi je doktorka prepisala. Na početku terapije radila sam spirometriju, znam da tada parametri ne važe, da li imaju nekog značaja i posle korišćene terapije: evc:101% fevc 93% fev1 85% fev1/ivc 93% mvv 68% U sputumu nemam bakterija, a pištim.
    Da li su moja pluća toliko oslabela da više ne mogu da ih kontrolišem. Čini mi se da mi odgovara više sunce ,ali nema pravila, jer kada me uhvati infekcija ne pomažu mi ni more, ni planina, već samo urbazoni. Imam 46.god.
    Srdačan pozdrav

    Odgovoreno: 13. 12. 2008.
    • Poštovana,
      U Vašem pismu ste izneli dosta podataka, mada to nije isto kao kada bih video Vaše rezultate neposredno. Iapk, mogao bih da zaključim da se kod Vas radi verovatno o bronhijalnoj astmi. Bolest u poslednje vreme teže kontrolišete, ali nemojte da Vas to demorališe. To se dešava. Preporučujem Vam da disk seretide sada u zimskim mesecima koristite u dozi 500 mikrograma , dva puta dnevno, a po ptrebi spray Berodual. Radi bolje kontrole bolesti možete uzimati i tbl. Singulair 10 mg jednom dnevno, Radi se o novom leku, antagonistu leukotriena, koji pomaže boljoj kontroli astme. U periodu kada budete potpuno dobro primite vakcinu protiv gripa, za Vas je vrlo korisno da se NE RAZBOLITE OD GRIPA. I ne plašite se boce sa kiseonikom: bronhijalna astma obično ne dovodi do hronične respiracijske insuficijencije, kada je potrebna suplementacija kiseonika. Važno je samo da redovno koristite terapiju, da ste pod kontrolom lekara, i da se čuvate infekcija. I neka Vas ne brine što uvek malo škripi u plućima: stepen poremećaja plućne funkcije nije uvek u skladu sa fizičkim nalazom na plućima, a to znači da kad škripi u plućima ne znači da je uvek loša funkcija.
      Srdačan pozdrav!
      Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar