1. Pitanje broj: #16716

    Poštovani,
    Dobila sam od lekara dva inhalatora becloforte i berodual da koristim u kombinaciji.. ali ja planiram ostati u drugom stanju..
    Da li je to štetno? Doktor me to nije ni pitao, pa sam pročitala u uputstvu, pa se malo zabrinuh..možda ne bih trebalo da koristim..
    Hvala unapred

    Odgovoreno: 13. 12. 2008.
    • Poštovana, Navedene lekove treba da koristite samo ako su vam neophodni. Ukoliko bolujete od astme terapija u vreme trudnoće treba da bude svedena na minimalne doze lekova i intermitetno korišćenje ako je to moguće. Naravno, najsigirnije po plod je da ih uopšte ne koristite posebno u prva tri meseca trudnoće. Ukoliko planirate trudnoću morate se obratiti Vašem pulmologu kako bi napravio prethodno detaljne provere i utvrdio od kojeg oblika astme bolujete i kakav je stepen promena plućne funkcije. Inače, u trudnoći kod 50% žena astma ima iste karakteristike kao i pre trudnoće, u 25% nastupi poboljšanje, a u 25% pogoršanje bolesti. Nije moguće, pa ni kod Vas unapred predvideti tok astme tokom graviditeta. Ali moguće je blagovremenim intervencijama i adekvatnim korišćenjem lekova kontrolisati bolest, a da ne bude bilo kakvih posledica po plod. Srdačan pozdrav! Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar