1. Pitanje broj: #16460

    Molim Vas da mi kažete da li postoji način da se izliječi eserihija coli iz ispljuvka. Liječena je antibioticima više puta i povuče se na kratko, ali se brzo vrati. Ovo traje već godinama i već me hvata panika. Tražila sam u pitanjima slično, ali uglavnom vidim da najveći broj ima problem sa tom bakterijom u mokraći.
    Da li uopšte postoji način da se ona izliječi, jer znam koliko može da bude opasna? Da li da se obratim u medicinsku ustanovu Torlak?
    Unapred zahvaljujem na Vašem odgovoru.

    Odgovoreno: 07. 12. 2008.
    • Poštovana, E. coli u ispljuvku je neuobičajen nalaz. Ova bakterija pripada grupi crevnih bakterija, i kada se nađe u ispljuvku ili usnoj duplji to obično ukazuje na fekalno zagađenje. naravno, nekada ni to nije razlog, već neki hronični proces u grlu ili plućima. Potrebno je da lekar orl specijalnosti i pulmolog procene da li postoji razlog za održavanje ove infekcije. Bakterija je vrlo rezistentna na brojne antibiotike, ali to ne znači da je nije moguća kompletna eradikacija. potrebno je da se uradi antibiogram ,a potom da se dovoljno dugo i u odgovarajućoj dozi uzima lek. Pri tome treba jačati i odbrambene snage organizma, kroz pravilnu ishranu i fizičku aktivnost. tek na taj način može se očekivati potpun uspeh. Prof. dr Milan Rančić

Komentari na pitanje: #16460

    • Molim vas da kazete koji su simptomi e. colli u ispljuvku? Ja imam slankasti sluzavi ispljuvak i to veoma cesto me tjera na izbacivanje i uz to ruzan zadah iz pluca (bar mi se cini tako da je iz pluca, osjecam i tupi bol u plucima i pritisak. Ispljuvak je potpuno slican pljuvacki - bezbojan! Hvala na odgovoru!

Ostavite komentar