1. Pitanje broj: #16172

    Poštovani doktore,
    majka se leči od adeno karcinoma pluća (sa izlivima u pleuru). Prošla je četiri serije hemoterapije po PG protokolu i sada doktori hoće da kombinuju sa zračenjem. Uvek odgovaraju su snimci malo bolji i da su zadovoljni. Do sada su joj rezultati bili solidni, ali poslednje analize su pokazale sedimentaciju 105. Meni to baš ne zvuči najbolje. Uz to ima i bolove u tom predelu pluća (nisu jaki, ali su tu).
    Da li je moguće da se stanje pogoršava i da doktori samo ulepšavaju sliku? Još uvek nije za operaciju, pretpostavljam zbog tih izliva.
    Hvala Vam unapred!!!

    Odgovoreno: 07. 12. 2008.
    • Poštovana Marice, Moram da Vam kažem da na osnovu onoga što ste naveli da situacija kod Vaše majke ne izgleda nimalo ružičasto. To je zbog toga što je adenokarcinom pluća vrlo rezistentan tumor, a pri tom postoji i pleuralni izliv. To znači da se bolest nije ograničila samo na pluća, nego je zahvatila i drugi organ, ato je plućna maramica. Zbog toga nije moguća operacija, i zbog toga majka ima bolove. Pitanje je da li će biti sprovedena radioterapija, jer se ona ne aplikuje u slučaju postojanja pleuralnog izliva. Za dalje lečenje treba nastaviti sa hemioterapijom, uz promenu protokola ako je došklo do razvoje rezistenicije i progresije bolesti. Uz to je moguće uraditi pleurodezu ( slepljivanje plućne maramice) kako se izliv ne bi dalje ponavljao. Majka treba da dobija i svu potpornu terapiju, a posebno analgetike, kako ne bi patila zbog bolova. S poštovanjem, prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar