1. Pitanje broj: #16075

    Pre 5 godina na ožiljku iz detinjstva na vratu mi se pojavila promena izgleda keloida. Sada imam 38 god. To tkivo je uklonjeno hir. putem i PH nalazom je ustanovljena SARKOIDOZA. Na na snimku pluća, grudne žlezde su bile blago uvećane, angiotenzin konvertaza u gr. normale, Ca u krvi i u urinu u granicama normale. Dr koja je prva videla sve ove nalaze, je htela da me pošalje na bolovanje i da pod hitno krenem sa kortikosteroidima, rekla mi je da mirujem i da ovo stanje može da preraste u kancer, ako ne budem disciplinovana i ne poslušam je, konsultovala sam se sa još nekolicinom stručnjaka, koji su konst. da je moja bolest u I st. i da nema potrebe za ovom th. već samo praćenje toka, što sam i poslušala. Na svaka tri meseca sam snimala pluća i kontrolisala sve nephodno i vremenom su se grudne žlezde vratile u normalan oblik. Nikakve promene na koži nisam imala, niti propratna gušenja. Dobro sam se osećala, i sada posle 5 godina i redovnih kontrola, dobro sam.
    Moje pitanje Dragi savetnici - doktori je: da li nakon SARKOIDOZE može da se pojavi kancer i ako sam sve ove godine (5) bila dobro; da li bolest može da recidivira?
    Hvala Vam unapred

    Odgovoreno: 08. 12. 2008.
    • Poštovana, Bolest može da recidivira. To nikako nije moguće predviteti da li će se desiti, ili će do kraja života biti remisija bolesti, tj. neće se javiti niti jedan simptom i znak. S obzirom da kod sarkoidoze u trećem stadijumu buja vezivno tkivo na plućima,moguće je teoretski da nastane i onkogeneza. Međutim, Vaša bolest je u prvoj fazi, što samo po sebi nije poznat rizik za nastanak karcinoma bronha. Razvoj tumora pluća može biti sasvim nezavistan proces. Ipak, potrebno je da se redovno javljate na kontrolu kod lekara.

Ostavite komentar