1. Pitanje broj: #15755

    Poštovana,
    Moj sin ima dve i po godine i od momenta kada sam prestala da ga dojim (8 meseci) svaka prehlada bi započela bezazleno da bi sutradan uveče on počeo otežano da diše i da se bori za vazduh. Tako bi protekla ta užasna noć, a on ujutro bi bio kao da juče nije ništa ni dogodilo. Bilo bi tu produktivnog kašlja, ali ta situacija se ne bi ponavljala. Tako se dogadjalo svakog meseca, dok to nije dostiglo situaciju sa hitnom i urbazonom. Tada smo prvi put bili kod alergologa i da skratim priču zaista su se te epizode proredile uz pomoć Galitifena. Ove godine se tako nešto dogodilo samo dva puta, ali je poslednji put bilo nikad gore-prvi put su mu usta bila modra, ten beo, disao je užasno teško tu famoznu noć.
    Molim Vas za mišljenje i eventualno preporuku šta bi trebalo preduzeti od ispitivanja da se tako nešto ne bi ponavljalo.
    Unapred zahvalna,
    Lidija Janjić

    Odgovoreno: 27. 11. 2008.
    • Poštovana, Klinička slika koju opisujete najviše odgovara bronhijalnoj astmi. Sličnu simptomatologiju mogu da proizvedu i virusne infekcije respiratornog sistema. Na Vašem pedijatru je da sprovede kompletna ispitivanja kako bi utvrdio o čemu je reč. I da primeni adekvatnu terapiju, jer samo prevencija Galatifenom očigledno nije dovoljna da spreči nagla, akutna pogoršanja plućne funkcije. Vaše dete treba da prima stalnu terapiju, koja prti tom ne treba da ometa rast i razvoj. Osim toga, potrebna je edukacija kao da svom detetu adekvatno pomognete i aplikujete lek dok ne dođete kod lekara, odnosno oni kod Vas. U te svrhe prozborite sa svojim doktorom i oko nabavke kućnog inhalatora. Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar