1. Pitanje broj: #15407

    Imam 18 godina i od pre 2 godine sam počela da imam suvi kašalj, koji je trajao 5 meseci, nakon čega sam otišla kod bolničkog lekara i utvrdjeno mi je da imam astmu. Radjen mi je alergo-test koji je pokazao da sam alergična na grinje. Nakon toga vadjena mi je krv na Torlaku i počela sam da pijem "Slitore" injekcije u vidu kapi, medjutim to mi nije pomoglo. Na sledećoj kontroli radjena mi je spirometrija i od 100% samo 60% mogu da dišem. Kad idem uzbrdo imam zadihavanja i kad su promene vremena jako šištim i gušim se. Od terapije primam Symbicort 160/4.5mg, Ventolin, Singulair 10mg,i Fluimucil za iskašljavanje.
    Moje pitanje je da li ovi simptomi zaista ukazuju na astmu i da li je ova terapija odgovarajuća i da li treba da primim vakcinu protiv gripa?
    Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 23. 11. 2008.
    • Poštovana, Na osnovu detalja iz kliničke slike, rezultata koje ste naveli i terapije koja Vam je propisana Vi vrlo verovatno imate bronhijalnu astmu. Propisana Vam je vrlo moderna i ambiciozna terapija. redovno je koristite i javljate se na kontrole. I treba da primite vakcinu protiv gripa, jer je to način da se zaštitite protiv od bolesti koja može umnogome iskomplikovati bronhijalnu astmu. S poštovanjem, Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar