1. Pitanje broj: #15347

    Poštovani,
    pre tri nedelje imala sam upalu pluća, ne tako ozbiljnu kako lekari kažu, problem je jedino što imam hronični obstruktivni bronhitis. Sedimntacija mi je tada bila 7, pa mi nisi radili snimak plućca, niti bris sputuma. Pila sam Panklav sa Dovicinom, Berodual pumpica i Aminofilin 7 dana, nakon toga Ciprocinal i Aminofilin, ali samo dva dana, jer mi se razvila alergija, pa sam tri dana primala Urbazon. Nakon svega toga bolje sam se osećala, ali ipak uradili su mi snimak pluća i sputum i sedimentaciju. Ono što me je uplašilo je rezultat sputuma na kom je pisalo Candida spp. Sedimentacija 2, leukociti 6.8. Oni kažu da je to posledica antibiotika i da je to Candida iz grla. Ali, sam i dalje uplašena .
    Molim Vas recite mi kolika je sedimentacija u slučaju plućne kandidijaze i da li ja imam razloga za strah . Sada koristim Seretide disc ujutru i uveče i Berodual po potrebi, a lekari su mi rekli da će se Candida povući samo od sebe čim ojača organizam.
    Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 19. 11. 2008.
    • Poštovana,
      Pojava gljivica u ispljuvku kod Vas je verovatna posledica upotrebe antibotika. Primenom antibiotika uništavaju se bakterije koje su u prirodnoj ravnoteži sa gljivicama, čime se omogućava lakše razmnožavenje gljivica. Takođe, upotreba inhalacionih preparata, posebno kortikosteroida, pogoduje razmnožavanju gljivica. Nemate razloga za zabrinutost. Potrebno je da narednih dana povedete računa o ishrani: izbegavate kiselu, ljutu, začinjenu hranu, kao i slatkiše, jer kisela sredina i šećer potpomažu razvoj gljivica. Usnu duplju ispiriajte rastvorom sode bikarbone, a ako osećate pečenje na jeziku potrebno je da uzmete Daktanol gel. Ukoliko s etgeobe održavaju duže od nedelju dana obratitet se ponovo lekaru.
      Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar