1. Pitanje broj: #15117

    Poštovani,
    Moj otac je imao bolove u stomaku, radili su mu CT abdomena, koji je pokazao neku izraslinu veličine 10 cm i fleke na jetri, ostali organi, bubrezi, žuč, pankreas, debelo crevo su u redu. Na CT-u pluća su videli fleku veličine 6.5 cm, oni smatraju da je tumor na plućima koji se proširio na jetru. Treba da mu rade bronhoskopiju pluća, na taj rezultat se čeka 10 dana, to mi je puno vremena bez terapije u ovom slučaju. Ima vidno naduven stomak i otekle noge od nakupljanja vode. Dobija injekcije lasiksa i prašak Kalijum. Redovno jede, ima redovnu stolicu, nema temperaturu i pritisak je u normali. Ponekad se žali na bolove stomaka.
    Da li mislite da je ta dijagnoza tačna ili postoji mogućnost da je nešto drugo u pitanju? Kakva bi se terapija mogla primeniti u ovom čekanju?
    Hvala unapred!

    Odgovoreno: 17. 11. 2008.
    • Poštovana, Sumnja koja je postavljena na osnovu izvršenih pregleda kod Vašeg oca opravdano postoji. Bronhoskopski pregled se mora obaviti ukoliko to dozvoli zdravstveno stanje Vašeg oca. naravno sumnja i ne mora biti dokazana. Ovaj nalaz ne odgovara samo plućnom tumoru već i druge bolesti mogu imati sličnu manifestaciju. Međutim, na osnovu nagađanja ne može se doći do dijagnoze. a ona je neophodna kako bi se primenila adekvatna terapija. I da znate da procedura pribavljanja histološke dijagnoze nekad može trajati i duže od 10 dana, a da to ne ugrozi primenu adekvatne terapije. S poštovanjem, Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar