1. Pitanje broj: #14957

    Moj brat, koji ima 24 god., ima problem sa stalno zapušenim nosem i otežano diše i to mu predstavlja problem već 3 meseca. Posetio je specijalistu ORL i izolovana mu je bakterija stapilococcus aureus iz brisa iz nosa, a rtg paranazalnih šupljina je dobar. Dobio je panklav i olynth sprej, medjutim on i dalje ima isti problem. Nos je opet zapušen i teže diše.
    Da li mislite da treba da uradi još neki pregled i koje lekove bi mogao da koristi? Nikada nije bio ni alergičan na bilo šta.
    Unapred hvala na odgovoru

    Odgovoreno: 18. 11. 2008.
    • Poštovana, Hronična upala nosa i sinusa je često prouzrokovana navedenom bakterijom. Potrebno je uporno i energično lečenje. Vrlo je važan izbor antibiotika na koje je bakterija osetljiva, ali i fizikalne metode lečenja (inhalacije, ispiranje, primena dekongestiva, inhalacionih kortikosteroida). Naročito je važno da pacijent ne pretera sa kapima za nos, jer se može razviti vazomotorini rinitis: što više stavlja kapi, nos mu je zapušeniji. Vaš brat mora biti stalno pod lekarskom kontrolom. ORL specijalista će po potrebi preporučiti, ako je to neophodno, i operativni zahvat. S poštovanjem, Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar