1. Pitanje broj: #14828

    Poštovani doktore,
    Moj sin ima 13 godina u prije par dana je prebolovao upalu pluća. Dijagnoza je bila: Infiltratio pulm.L. dex. Obs specifica. Bronchitis obstr.recid . Rtg pulmo (PA) i (DP) desno parakardialno i u projekciji donjeg plućnog polja infiltrativno zasjenčjenje koje se stapa sa srčanom sjenom sa sups.prosvetljenjima te se ne može isključiti ni postojanje specifičnog procesa. Desni FC sinus zasjenjen moguće manjom količinom plućnog izljeva. Sjena srca proširena desno, te se desni hilus ne diferencira kao reakcija na inhfiltrate ili eventualno dekstrokadrija. Kontrolni PA snimak asimetričan, djete pri ekspoziciji okrenuto u desno, te je srčano-žilna sjena dekstroponirana. U projekciji plućnog parenhima obostrano hilobazalno parakardialno izrazitije desno naglašenija plućna šara. U projekciji donjem na srednje plućno polje desno vidi se smanjena transparencija plućnog parenhima po tipu infiltracije koja je u regresiji u poredenju sa prethodnim nalazom. Lijevi hilus krupniji "ogoljen", desni u sumaciji sa srčano žilnom sjenom hemidijafragme niže položene, ne diferencirane. FC sinusi plići, srčano-žilna sjena ispunjenog srčanog struka.
    Pošto je kontrola kod kardiologa tek za 3 sedmice, a dijete mi se ne osjeća dobro,molim Vas za mišljenje i da li imam razlog za zabrinutost .
    Hvala unaprijed

    Odgovoreno: 12. 11. 2008.
    • Poštovana,
      Vi ste u pismu naveli detaljan radiološki opis plućnih promena. Imajte u vidu da je to samo jedan nalaz na osnovu koga se procenjuje vrsta i stepen plućnih patoloških promena. Svakako da je potreban uvid u kliničko stanje deteta, kao i u rezultate drugih analiza, pre svega laboratorijskih. ali, na osnovu onog što ste naveli, verovatno je da se radi o običnoj upali pluća, koja se povlači. Obzirom da je u opisu radiološkog nalaza istaknuta sumnja na eventualno postojanje anomalija (dekstrokardija), potrebna su i neka dopunska ispitivanja kako bi se dobilo razjašnjenje. Osim toga, treba uraditi testove kojima se isključuje tuberkulozno poreklo promena. Zato je neophodno da se javite na zakazani pregled kod kardiologa, koji će ispitivanje ako je potrebno dopuniti i ultrazvučnim ispitivanjem i drugim metodama. Sve u svemu, smatram da nema razloga za paniku i zabrinutost, ali treba stvari rasčistiti do kraja.
      S poštovanjem,
      Prof. dr Milan Rančić

Komentari na pitanje: #14828

    • Poštovani, Molim Vas ako ste u mogućnosti da mi objasnite nalaz jer zbog situacije sa Kovidom pitanje je kad će dobiti termin. Unaprijed zahvalna

    • Moja mama ima 48 godina. Pre 20 godina je leila tuberkulozu, a pre 35  je imala vodu u plućima. Sada se leči od astme. Da li možete da mi objasnite šta znači ovo "obostrano bazalno smanjena transparencija najpre usled super pozicije sa mekim tkivima zida grudnog koša"?

Ostavite komentar