1. Smanjena transparencija pluća i plućnog parenhima

    Pitanje broj: #14828

    Poštovani doktore,
    Moj sin ima 13 godina u prije par dana je prebolovao upalu pluća. Dijagnoza je bila: Infiltratio pulm.L. dex. Obs specifica. Bronchitis obstr.recid . Rtg pulmo (PA) i (DP) desno parakardialno i u projekciji donjeg plućnog polja infiltrativno zasjenčjenje koje se stapa sa srčanom sjenom sa sups.prosvetljenjima te se ne može isključiti ni postojanje specifičnog procesa. Desni FC sinus zasjenjen moguće manjom količinom plućnog izljeva. Sjena srca proširena desno, te se desni hilus ne diferencira kao reakcija na inhfiltrate ili eventualno dekstrokadrija. Kontrolni PA snimak asimetričan, djete pri ekspoziciji okrenuto u desno, te je srčano-žilna sjena dekstroponirana. U projekciji plućnog parenhima obostrano hilobazalno parakardialno izrazitije desno naglašenija plućna šara. U projekciji donjem na srednje plućno polje desno vidi se smanjena transparencija plućnog parenhima po tipu infiltracije koja je u regresiji u poredenju sa prethodnim nalazom. Lijevi hilus krupniji "ogoljen", desni u sumaciji sa srčano žilnom sjenom hemidijafragme niže položene, ne diferencirane. FC sinusi plići, srčano-žilna sjena ispunjenog srčanog struka.
    Pošto je kontrola kod kardiologa tek za 3 sedmice, a dijete mi se ne osjeća dobro,molim Vas za mišljenje i da li imam razlog za zabrinutost .
    Hvala unaprijed

    Odgovoreno: 12. 11. 2008.
    • Poštovana,
      Vi ste u pismu naveli detaljan radiološki opis plućnih promena. Imajte u vidu da je to samo jedan nalaz na osnovu koga se procenjuje vrsta i stepen plućnih patoloških promena. Svakako da je potreban uvid u kliničko stanje deteta, kao i u rezultate drugih analiza, pre svega laboratorijskih. ali, na osnovu onog što ste naveli, verovatno je da se radi o običnoj upali pluća, koja se povlači. Obzirom da je u opisu radiološkog nalaza istaknuta sumnja na eventualno postojanje anomalija (dekstrokardija), potrebna su i neka dopunska ispitivanja kako bi se dobilo razjašnjenje. Osim toga, treba uraditi testove kojima se isključuje tuberkulozno poreklo promena. Zato je neophodno da se javite na zakazani pregled kod kardiologa, koji će ispitivanje ako je potrebno dopuniti i ultrazvučnim ispitivanjem i drugim metodama. Sve u svemu, smatram da nema razloga za paniku i zabrinutost, ali treba stvari rasčistiti do kraja.
      S poštovanjem,
      Prof. dr Milan Rančić

Komentari na pitanje: #14828

    • Molim Vas za pojašnjenje nalaza RTG pluća: smanjena prozračnost parenhima. Puno hvala!

    • Poštovani, molim Vas da mi kazete misljenje o opisu RTG pluća. Kasljem vec mesec dana, koristila razne sirupe, fluimucil, caj od belog sleza, nista. Iskasljavam zuto-zeleni sadrzaj. U prilogu Vam saljem opis RTG i KS. S postovanjem.

    • Zanima me sta znaci RTG PLUCA-Obostrano difuzno naglasena interstic.i bronhovaskul.pl.mreza,bez klasic.zona kondezacije. Bazalni sinusi i vrhovi slobodni,hilusi pre ogoljeni,nego reaktivni.

    • Poštovani,molim vas za mišljenje nalaza RTG PREGLED PLUCA I SRCA U PA PROJEKCIJI Obostrano u lateralnim aspektima homogeno snižena transparencija plucnog parenhima,prvenstveno usled superpozicije spoljašnjih mekotkivnih struktura.Ostala Livna polja odrzane transparencija,bez sigurnih znakova inflitacije plucnog parenhima.Hemidijafagme ostro konstruisane,pravilno položene.Kostofrenicni sinusi slobodni.Srcanosudovna senka odgovara životnom dobu.

    • Poštovani, Potrebna nam je...analiza radiografije pluća i srca, PA stojeći. U plućima se ne uočavaju znaci infilatracije i konsolidacije. Smanjena transparencija obostrano lateralno u donjim plućnim poljima porekla pektoralnih masiva. Hilusi su uobičajene širine, vaskularni. KF sinusi oštri, slobodni. Srčano-sudova senka je normalnog položaja, veličine i konfiguracije. Parajardijalno leo bazalno manja oćiljna promena. Na prikazanim koštanim i mekotkivnim strukturama ne uočavaju se pataloske promene. Srdacan pozdrav!

    • Dobro vece,interesuje me jedan nalaz da mi protumacite,rtg srca i pluca,pluca su u redu,ali obe hemidijafragme su neravne konture,levi FC sinus zasencen,pa me zanima sta to znaci,hvala unapred

    • Poštovani, Molim Vas ako ste u mogućnosti da mi objasnite nalaz jer zbog situacije sa Kovidom pitanje je kad će dobiti termin. Unaprijed zahvalna

    • Moja mama ima 48 godina. Pre 20 godina je leila tuberkulozu, a pre 35  je imala vodu u plućima. Sada se leči od astme. Da li možete da mi objasnite šta znači ovo "obostrano bazalno smanjena transparencija najpre usled super pozicije sa mekim tkivima zida grudnog koša"?

Ostavite komentar