1. Priraslice na plućima lek

    Pitanje broj: #14818

    Poštovani,
    pre izvesnog vremena su mi otkrivene priraslice na plućima. Interesuje me kako se mogu izlečiti, koja je najbolja terapija, način ishrane i sl.
    Unapred zahvalan

    Odgovoreno: 12. 11. 2008.
    • Poštovani,
      Priraslice na plućima predstavljaju u stvari priraslice između dva lista plućne maramice: jedan list oblaže pluća, a drugi list oblaže unutrašnji zid grudnog koša. Priraslice plućne maramice se javljaju kao posledica različitih upalnih procesa. nekada su male i beznačajne, ne oštećuju plućnu funkciju i ne treba ih lečiti. Nekada su priraslice ogromne, blokiraju pluća i ako su definitivne treba da se odstrane hiruškom intervencijom. U procesu odlučivanja šta sa priraslicama, potrebnmo je da se javite pulmologu, koji će izvršiti testiranje plućne funkcije i na osnovu toga utvrditi da li priraslice imaju funkcionalni značaj. Pretpostavljam, da se u Vašem slučaju radi o manjim priraslicama, koje nemaju značaja, osim što povremeno mogu biti uzrok probadajućih bolova. nastale priraslice su "ožiljci", značka, da je nekada na tom mestu potojao patološki proces.
      S poštovanjem,
      Prof. dr Milan Rančić

Komentari na pitanje: #14818

    • занима ме да ли прираслице могу да изазову отежано дисање поред пробадања? да ли кафетин помаже као и беродуал пумпица?

    • Postovanje, ja takodjer imam priraslice na plucima, al i cesta krvarenja na usta od njih. Jer kad se "upale" ja to moram iskasljati, jer ih ne mogu operisati, gore bi napravila. . Da li postoji nesto sto ce ih smiriti, jer cesto krvarim, nek uradim neki veci napor prokrvarim. Molim za pomoc i odgovor. . Lijep pozdrav

    • Vladimir nastasić 05. 08. 2010.

      Interesuje me da li je moguće lečiti nekako priraslice nastale izmedju dva lista na plućima i ako jeste kako i gde se to radi?

Ostavite komentar