1. Pitanje broj: #14580

    S poštovanjem,
    imam 32 godine i već 6 godina imam astmu. Jednom prilikom mi je bilo jako loše i težak napad, gde kod sebe nisam imala Berodual koji koristim, dečko koji je slučajno bio prisutan na tom slavlju blizu živi, sportista je i doneo mi je Efedrin da popijem i za nekih 15 min mi je bilo stanje kao da nisam imala napad, osećala sam se mnogo bolje, a disala sam sasvim normalno.
    Postoji li mogućnost da ja ovaj, nazovimo lek, dobijam od svog lekara. Da li je dobro to koristiti, jer koristim svako jutro Bekloforte, a po potrbi Berodual. Ovo mi se nije desilo nikad da od jedne tablete imam osećaj kao da nemam astmu.
    Hvala unapred

    Odgovoreno: 11. 11. 2008.
    • Poštovana,
      "Lek" koji ste dobili od svog prijatelja imao je evidenti efekat. Po Vašoj subjektivnoj proceni. Ali, postavlja se pitanje da li je i stvarno došlo do popravljanja plućne funkcije i otklanjanja bronhospazma. Treba imati u vidu da je kod astme vrlo bitno i stanje centralnog nervnog sistema i psihološki profil pacijenta. Nije nepoznato da je u nekim slučajevima vrlo delotvoran tzv. "placebo" efekat. Sve ovo navodim iz razloga što se efedrin ne koristi uobičajeno za terapiju astme. Ova preparat je simpatikomimetički amin i ima sličan mehanizam dejstva kao i lek koji vi koristite (Berodual). Upotreba efedrina za terapiju astme je napuštena zbog toga što postoje mnogo potentniji bronhodilatatori. Osim toga efedrin ima brojne neželjene reakcije (aritmije, hipertenzija, angina pectoris, acne, znojenje, povraćanje, crvenilo lica, agitacija, manija, nesanica, paranoja, panika, konfuzija, povećanje šećera u krvi i dr.). Lek je kod Vas dao trenutni efekat, ali dužom upotrebom neželjeni efekti primene leka moguće da bi poništili povoljna dejstva na bronhodilataciju. Zbog toga Vam preporučujem da se ne odričete sadašnjih lekova, čiji efikasnost, pouzdanost i sigurnost je sigirno proverena u velikom broju kliničkih studija na pacijentima od bronhijalne astme.
      S poštovanjem,
      Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar