1. Pitanje broj: #14440

    Mom tati su posle uradjene bronhoskopije postavili dijagnozu: Ca sqamocelluare pulm. Znam da se radi o vrsti malignog karcinoma.
    Molim Vas da mi nešto više kažete o tome. Na konzilijumu su mu predložili hemoterapiju na koju treba da krenemo od 10.11.
    Unapred se zahvaljujem

    Odgovoreno: 07. 11. 2008.
    • Poštovana,
      Kod Vašeg oca radi se o malignom tumoru pluća. Navedeni histološki tip spada u tzv. grupu nemikrocelularnog karcinoma bronha. Kod ranog stadijuma bolesti najuspešniji način lečenja je operacija. Činjenica da je kod oca već određena terapija ukazuje da se radi o uznapredovaloj bolesti. U takvim slučajevima primenjuje se citohemioterapija i/ili radioterapija. Pacijent zavisno od mnogih faktora za procenu, prima 4 do 6 ciklusa terapije. Procena uspešnosti terapije vrši se nakon svakog parnog ciklusa terapije. U daljem toku lečenja mogući su raznovrsni modaliteti, ali se o njima odlučuje zavisno od tri osnovna elementa: odgovor tumora na terapiju, opšte stanje zdravlja pacijenta i toksični efekti terapije. Ukoliko mi prosledite više detalja, mogu Vam dati konkretnije i preciznije podatke o stanju bolesti kod Vašeg oca.
      S poštovanjem, Prof. dr Milan Rančič

Ostavite komentar