1. Pitanje broj: #14410

    Sin mi je operisan 2006. Završna dijagnoza: Neo coli descendentis. OP: Laparotomia mediana. Hemicolectomia sinistra. Colo-colo T-T anastomosis. Konzilijum nije preporučio nikakve hemoterapije ni zračenja. Išli smo na kontrole na 3 mes. i sve je bilo OK.
    Pre tri dana radili smo eho abdomena koji je OK i Rentgen pluća sa nalazom: U plućima levo u donjem plućnom polju parakardijalno vidu se kružna mekotkivna senka oko 2,5 cm, susp na sec dep.
    Zabrinuta sam i recite mi šta to znači, da li je to nešto drugo bezopasno ili je to metastaza, kakvi su izgledi ako jeste, da li se to operiše i šta će dalje biti. On se oseća dobro i aktivan je.
    Unapred na odgovoru

    Odgovoreno: 07. 11. 2008.
    • Poštovana,
      Samo na osnovu radiografije pluća ne može se sa sigurnošću reći da li se radi o metastazi ili ne. Potrebno je uraditi CT pluća, tumorske markere i ako je potrebno biopsiju. Ako je promena pojedinačna i dokaže se da je meta promena, moguća je operacija. Ipak, za sve modalitete lečenja treba se obaratiti lekaru onkologu, koji će sprovesti sva ispitivanja i odrediti terapiju , ako je potrebno.
      S poštovanjem, Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar