1. Pitanje broj: #14021

    Poštovani dr,
    u aprilu sam imala spontani pobačaj, posle mesec dana jedne noći uhvatila me je neka vrsta gušenja, više kao nemogućnost udaha. Tada sam radila spirometriju, bila je dobra, sve vrednosti preko 100. Rezultati štitne dobri, alergia na grinju i prašinu, to imam odavno, ali bez nekih tegoba. Leto je nekako prošlo, koristim disk seretide i aeirus tablete 15 dana, i opet sam radila spirometriju i pletizmografiju, bilo je sve u redu. Ekg dobar, uz povremene aritmije. Nos često zapušen.
    Ne znam o čemu se radi i da li su ovi testovi sigurni da nemam astmu, jer je meni isto stanje od maja meseca. Da li je u pitanju samo alergija, možda sinusi ili nešto treće i koliko bi trebalo dugo koristiti ovu terapiju da bi došlo do nekog poboljšanja. Volela bih da čujem Vaše mišljenje i eventualno da li treba vaditi još neke analize. Rađena je i gastroskopija, blagi gastritis.
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 07. 11. 2008.
    • Poštovana, Ako su svi nalazi dobri, zašto koristite Seretide i Aerius. To su lekovi koje dobijaju oni koji imaju opstruktivne tegobe alergijske prirode. Mislim da treba utvrditi kod orl specijaliste da li imate hronični rinitis i sinuzitis, a potom još jednom proveriti stanje plućne funkcije. Ako se gušenje ponavlja, a svi nalazi su dobri način da se proveri bronhijalna hiperreaktivnost je bronhoprovokacioni test. Ukoliko je i on normalan, pažnju treba usmeriti na druge razloge nastajanja gušenja i otežanog disanje, a pre svega na kardiovaskularni sistem. S poštovanjem, Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar