1. Pitanje broj: #13883

    Poštovani docente,
    molim Vas za savjet oko nastavka liječenja mog supruga (55) kojemu je točno prije godinu dana dijagnosticiran planocelularni ca, veličine muške šake u medijastinumu. Liječen je kroz 5 ciklusa Cisplatinom+Vepezid, nakon čega se tumorska masa smanjila za oko 30%, a od 11.03. pije Tarcevu, sada već 8. kutiju. Tumor je mirovao, presadnica do sada nije bilo - danas je rađena scintigrafija skeleta - navodno je sve u redu (po riječima osobe koja je radila tu pretragu) ali službeni nalaz još nemamo - UZV trbušnih organa također je dobar, a i krvna slika također. Međutim, došlo je do povećanja tri limfna čvora u prsištu koja se vide na snimci CT, pa nam onkolozi predlažu zračenje.
    Da li to ima smisla, obzirom da ćemo na taj način prekinuti "put" Tarcevi i da li je to stvarno znak da je erlotinib "dao svoje"?

    Odgovoreno: 07. 11. 2008.
    • Poštovana, Samo uvećanje ly nodusa u medijastinumu ne mora biti siguran znak da je došlo do progresije tumora. U mnogo slučajeva se na autopsijama u takvim nodusima ne nađu maligne ćelije, i obrnuto, nekada su mali, norlane veličine nodusi puni malignih ćelija. Tbog toga smatram da treba nastaviti sa Tarcevom i dalje sve dok se ne verifikuju ( ako se verifikuju) jasni znaci progresije bolesti. I tada treba razmotriti mogućnost kombinovanja modaliteta klasične onkološke terapije sa Tarcevom. Odluku o daljem toku lečenja treba da formira lekar Vašeg supruga, a pacijent je može prihvatiti ili ne. Nikako nemojte preuzimati odgovornost da Vi odlučujute o izboru dalje terapije. Prepustite to stručnjacima. S poštovanjem, Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar