1. Pitanje broj: #13793

    Poštovani,
    zahvaljujem Vam se na odgovoru vezanom za sarkoidozu. U međuvremenu, pored postojećih rezultata, ponovo je urađen skener grudnog koša koji je identičan kao i onaj rađen u julu - uvećane žlezde 9mm, ultrazvuk stomaka - slezina uvećana 3,5 x 5,8, ultrazvuk srca - uredan. Pitali ste da li je kod moje sestre, koja inače ima 28.god., rađeno neko od invazivnih ispitivanja. Pre par dana, na Institutu za plućne bolesti u Beogradu, rađena je rigidna bronhoskopija u opštoj anesteziji koju je radio prof. Mandarić zbog problema koje ona ima sa štitnom žlezdom - hipotireoidoza. Za sada je štite i dalje antibiotskom terapijom, SE miruje na 75,  temperature su ređe, opšta slabost i malaksalost i dalje prisutna.
    Još uvek su velike pretpostavke da se radi o sarkoidozi, pa Vas pitam, pošto imam iskustva sa kortiko terapijom (bolujem od MS-a), od čega zavisi koliko će terapija trajati i da li je moguće potpuno izlečenje ove bolesti?
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 08. 11. 2008.
    • Poštovana, Na osnovu svega što ste naveli postoji visoka verovatnoća da se radi o sarkoidozi. Osnov terapije je primena kortikosteroida. Kolika će biti doza i koliko će trajati terapija zavisi od aktivnosti granulomatoznog procesa, kliničkog stanja pacijenta, laboratorijskih parametara inflamacije i pojave nusefekata terapije. Inače, kod nekih pacijenata moguća je kontrola sarkoidnog procesa, tako da do kraja života nikada ne bude zdravstveni problem. S poštovanjem, Prof. dr Milan Rančić

Ostavite komentar