1. Pitanje broj: #13477

    Carcinoma squamosum bronchi 1.dex. T2N3M0. Ovo je dijagnoza mog tate koji je primio prvu HT po PE protokolu (Cisplatina I dan, Vepesid 180 mg. I, II i III dan).
    Molim Vas da mi kažete kakav je ovo karcinom, koliko je ozbiljna bolest i da li je HT zadovoljavajuća ili je Docetaxal bolji za ovaj TU?
    Unapred zahvalna.

    Odgovoreno: 25. 10. 2008.
    • Poštovana,
      Histološki tip karcinoma Vašeg oca pripada grupi nemikrocelularnih karcinoma pluća. Ovaj tip tumora poznat je odranije kao \"klasični karcinom pušača\". Spada u grupu tumora koji načelno sporo raste, ali je vrlo rezistentan na terapiju. Terapija izbora je operacija ukoliko se dijagnostikuje u ranom stadijumu. Stadijum koji navodite (T2, N3, M0) je inoperabilni stadijum. U tim slučajevima se sprovodi hemioterapija ili radioterapija. Terapijski protokol koji je odabran je klasični, standardni protokol za lečenje ove bolesti. Do sada, nema dokaza da je bilo koji drugi protokol citostatika efikasniji i superiorniji od navedenog. Docetaxel je u kombinaciji sa cisplatinom takođe vrlo efikasan protokol, ali se on u našoj zemlji primenjuje kao sekundarni protokol, dakle pošto je već primenjen primarni protokol. Za lečenje nemikrocelularnog karcinoma u novije vreme primenjuju se i biološki agensi, antagonisti faktora rasta, poznati kao \"target\" terapija (erlotinib). Intenzivno se ispituju i nove generacije ovih lekova. Svaki od ovih preparata dovodi do malih pomaka u terapiji ove opake bolesti.
      S poštovanjem, Doc. dr sc. Milan Rančić

Ostavite komentar