1. Pitanje broj: #13395

  Poštovani doktore,
  pre 4 godine ustanovljen mi je tumor mediastinuma koji je infiltrirao jedno plućno krilo i dao 2 metastaze na drugom. Primenjena je višestruka hemoterapija na Onkološkom institutu u Beogradu, koja je zaustavila proces tako da nemam nikakvih tegoba.
  Da li je moguće da je maligni kapacitet tumora preveden u benigni i kakve su u tom slučaju mogućnosti za operaciju, obzirom na veliku fizičku veličinu tumora koji pritiska krvne sudove, perikard…?

  Odgovoreno: 23. 10. 2008.
  • Poštovani,
   Pod dejstvom hemioterapije moguća je promena biologije tumora, ali osnovne karakteristike tumora se vrlo teško menjaju, pa i sama njegova priroda. Međutim, moguće je da hemioterapija ukoči rast i deobu malignih ćelija, ili da pokrene i prirodnu odbranu organizma. Mogućnost operacije tumora posle hemioterapije postoji kada se tumor dovede u stanje resektabilnosti, što znači da je smanjen i oblikovan tako da je moguć hiruški pristup i resekcija. Vaši kvalifikovani doktori, ukoliko postoji ta mogućnost, neće propustiti priliku da Vam tu mogućnost predoče.
   Doc. dr sc. Milan Rančić

Ostavite komentar