1. Pitanje broj: #11873

    Poštovani,
    od 1994 god. bolujem od HOBP  kao i od Emphizema i to mi je dobro poznato i zato redovno koristim prepisanu mi terapiju: Aminophilin, Berodual sprej, Verapamil, Dilkoran, Kardiopirin, Enalapril kao i Atrovent za inhaliranje. Međutim, mene muči jedan sasvim drugi problem, koji je pretpostavljam vezan sa mojom bolešću, a to je da ja od 1992 god. imam blago povišenu telesnu temperaturu, koja se kreće od 37-37,5 i da mi ta temperatura stvara velike probleme. Prilikom hospitalizacije zbog pneumonije poslat sam na ispitivanje reumatologu i nije ništa ustanovljeno. Ova temperatura me prati 80%vremena u toku dana i dovodi me do neverovatne malaksalosti i sitnog i teškog disanja da nisam u stanju ni do kupatila da odem. Prvo što osetim, a to je da su mi leđa pod temperaturom i da imam bolove u leđnom delu ispod leve plećke, ako ležim na leđima. Temperatura se gubi preko noći u toku spavanja, ali se već odmah ujutru, po ustajanju javlja. Olakšanje osetim tek onda kad legnem i počnem sa iskašljavanjem. Zbog ovakvog stanja nisam nikada uspeo da spirometriju uradim normalno. Prilikom snimanja na skeneru nije ništa pronađeno, krvna slika, urin i sputum su u granicama normale. Jednom prilikom mi je specijalista pneumoftiziolog prepisao Ciprocinal i došlo je do blagog poboljšanja i to samo u vremenu dok sam koristio lek. Isto mi je rečeno da imam zalepljenu maramicu.
    Molim Vas da mi odgovorite šta da radim dalje.
    Unapred hvala!

    Odgovoreno: 09. 10. 2008.
    • Poštovani, Vrlo je verovatno da blago povišenje telesne temperature tokom dana ima veze sa Vašom osnovnom bolešću. HOBP je bolest koju prati mogućnost raznih komplikacija, a koje mogu biti uzrok skoka telesne temperature. U pismu niste naveli da li je i koliko često rađena kontrola ispljuvka na prisutvo bakterija. Hronična kolonizacija nekim bakterijama može biti uzrok Vaših tegoba. Takođe, upalni procesi na plućnoj maramici hronične prirode mogu biti razlog povišenoj tel. temperaturi. Dakle, potrebno je prekontrolisati i mikorbiološki status sputuma i krvi, pratiti laboratorijske parametre upalnog procesa i uraditi imunološke analize. Imajte u vidu, da nekada ne bude pronađen odgovor zbog čega je povišena telesna temperatura, i da se smatra da je kod takvih osoba termoregulacioni centar \"podešen\" na viši nivo temperature kao normalan. Ukoliko su sve analize normalne, važnije je da se HOBP dobro kontroliše upotrebom lekova, a povišenu telesnu temperaturu treba rešavati povremeno antipireticima. Treba se posavetovati sa pulmologom i oko upotrebe kortikosteroida. Doc. dr sc. Milan Rančić

Komentari na pitanje: #11873

    • Dobar dan, imam pitanje u vezi ovih kapi Atrovent, dete ima laringitis, a do sad je inhaliran sa pulmihortom i berodualom, sada su nam prepisali ove kapi pa me interesuju da li mogu koristiti? Uzgred, dete ima 4,5 godina?

    • Gde moze da se kupi atrovent. . . Nigde ga u srbiji nema. . Hitno je. . .

Ostavite komentar