1. Pitanje broj: #10970

    Poštovani doktore,
    moj tata ima nesitnoćelijski karcinom pluća koji je metastazirao na mozgu. Bolest je otkrivena pre godinu dana, tada je odmah otklonjena metastaza sa mozga (operisan na Institutu za neurohirurgiju) i krenulo se sa lečenjem pluća (4 ciklusa hemio terapije, jedna tura zračenja). To je sve relativno dobro podneo. Međutim, pre dva meseca uočen je ponovo tumor na mozgu i tada je konzilijum predložio zračenje glave. Ono je odmah sprovedeno, mesec dana nakon toga odradili smo kontrolni skener. Tumor se nije video, ali je postojao edem koji bi po tvrdnji lekara trebao da se povuče i koji mu navodno stvara probleme. Naime, tata dosta teško hoda i oseća nestabilnost. Sada je prošlo dva meseca od zračenja, ali njegovo stanje nije bitno popravljeno. Primao je infuzije Manitola i Dexasona, posle toga injekcije Dexasona i tada krene na bolje, onda su mu dali terapiju Nyripana (16 mg dnevno ) i tek tada nema nikakvog poboljšanja, sem što on više spava.
    Kako se može ukloniti taj edem ? Da li je moguće da i pored terapije edem se ne povlači ? Da li je potrebno ponovo uraditi skener glave? Tata inače ima 69 god. i sve do pre mesec dana je funkcionisao relativno normalno za njegovu dijagnozu. Stanje pluća mu nije loše, on nema nikakve probleme tipa kašlja, gušenja, samo što se brzo zamara. Čini mi se da je sad najveći problem taj edem koji se ne povlači, a i doktori koji ga prate ne pokazuju neko preterano interesovanje za otklanjanje tog problema. Ja sam svesna njegove bolesti, ali ako postoji bilo koja mogućnost tj. lekovi da se taj edem kontroliše i tata ostane što duže na nogama.
    Molila bih Vas za odgovor, tj. bar savet. Možda da se posavetujem sa doktorom koji ga je operisao?
    Unapred Vam se zahvaljujem

    Odgovoreno: 20. 09. 2008.
    • Poštovana, Kod Vašeg oca je došlo do tazvoj recidiva metastatskog procesa na mozgu kao posledica primarnog karcinoma pluća. Prvi put je moždana metastaza otklonjena, ali je pitanje koliko je operacija bila radikalna, tj. da li je otklonjena u celosti. Po drugi put je kao terapijska mera primenjena radioterapija. Ona nije 100% efikasna u eliminaciji tumora, već služi da redukuje veličinu tumora i smanji tegobe pacijenta. To što još uvek ima edema, znači da verovatno ima još tumorskog tkiva koje pritiska normalan parehim mozga. Zdrav deo mozga može biti oštećen i samim zračenjem. Manitol i kortikosteroidi mogu samo privremeno da otkolone moždani edem, ali se ta sposobnost gubi već posle nekoliko dana. Pri tome, primarni tumor može biti sve vreme pod kontrolom i da ne pokazuje znake progresije. Dakle, ono što je jedan od glavnih problema kod tumora pluća upravo su metastaze, koje su vrlo rezistentne na lečenje. Obratite se lekaru onkologu koji će preduzeti potrebne i moguće mere za dalje zbroinjavanje pacijenta. Doc. dr sc. Milan Rančić

Ostavite komentar