1. Pitanje broj: #10374

    Poštovani, molim Vas da mi pomognete. Unazad 2 meseca imam problema sa konstantnom promuklošću. To mi se dešavalo i ranije, ali obično traje par dana. Inače sam preosetljiv na Ambroziju i uredno koristim antihistaminike. Bio sam na pregledu kod specijaliste orl, koji je konstatovao dijagnozu laringhitis acuta i napomenuo da mi je uvećana leva glasnica. Dobio sam sledeću terapiju: inhalacije 5 dana Lemod solu a 40mg sa efedrinom i pantenolom, Flixonase, Aerius. Molim Vas da mi objasnite da li je to uvećanje glasnice nešto opasno i da li je terapija adekvatna i da li je potrebno sprovesti još neke preglede.

    Odgovoreno: 05. 09. 2008.
    • Poštovani, Vaše pitanje je za specijalistu ORL. Sa stanovišta pulmologa mene bi interesovalo da opisane promene na larinksu možda nisu u sklopu čitavog niza poremećaja u gornjim i donjim disajnim putevima. Vrlo je verovatno da se opisane promene javljaju u sklopu alergijske konstitucije organizma i da je potrebno strpljenje i upornost u lečenju. Osnov terapije u tim slučajevima su kortikosteroidi,ali se moraju uzimati pod lekarskom kontrolom. Uvećanje glasnice koje je primećeno predstavlja verovatno otok sluzokože. Zbog toga sprovedite propisanu terapiju i ponovno treba da Vas vidi specijlaista ORL. Nikako nemojte pušiti. Za dugotrajnu prevenciju alergijskih reakcija u poslednje vreme primenjuju se antagonisti leukotriea (montelikast tj. Singulair). Potrebno ga uzimati duže vreme i kombinaciji sa drugim lekovima, pre svega antihistaminicma i kortikosteroidima. S poštovanjem, Doc. dr sc. Milan Rančić

Komentari na pitanje: #10374

    • Valentina Radojčić 08. 10. 2023.

      Tako i ja muku mučim sa promuklošću, evo glas mi se tek polako sad vraća kada sam od ORL dobila terapiju inhalacijom Lemod Solu 40mg (10dana)+Pantenol, i pastile gelorevoice. Do tada su mi dali 10 dana za grlo - pastile čajevi, žalfija kapi za nos, nakon toga jer nije prošlo, uključili antibiotik 7 dana i za iskašljavanje tablete, nije pomoglo ni to, pa injekcije Dexason dva dana, onda 7 dana bejah bez terapije (prirodno samo sam se jačala) i sad kad sam konačno bila na ORL osećam da je terapija dobra. Nikad nisam tako dugo imala problem sa promuklošću koja boli dok pričam, ORL mi je video i neke modrice i otečene glasnice. Baš sam se zabrinula. Za 10 dana kontrola.

Ostavite komentar