1. Pitanje broj: #10374

    Poštovani, molim Vas da mi pomognete. Unazad 2 meseca imam problema sa konstantnom promuklošću. To mi se dešavalo i ranije, ali obično traje par dana. Inače sam preosetljiv na Ambroziju i uredno koristim antihistaminike. Bio sam na pregledu kod specijaliste orl, koji je konstatovao dijagnozu laringhitis acuta i napomenuo da mi je uvećana leva glasnica. Dobio sam sledeću terapiju: inhalacije 5 dana Lemod solu a 40mg sa efedrinom i pantenolom, Flixonase, Aerius. Molim Vas da mi objasnite da li je to uvećanje glasnice nešto opasno i da li je terapija adekvatna i da li je potrebno sprovesti još neke preglede.

    Odgovoreno: 05. 09. 2008.
    • Poštovani, Vaše pitanje je za specijalistu ORL. Sa stanovišta pulmologa mene bi interesovalo da opisane promene na larinksu možda nisu u sklopu čitavog niza poremećaja u gornjim i donjim disajnim putevima. Vrlo je verovatno da se opisane promene javljaju u sklopu alergijske konstitucije organizma i da je potrebno strpljenje i upornost u lečenju. Osnov terapije u tim slučajevima su kortikosteroidi,ali se moraju uzimati pod lekarskom kontrolom. Uvećanje glasnice koje je primećeno predstavlja verovatno otok sluzokože. Zbog toga sprovedite propisanu terapiju i ponovno treba da Vas vidi specijlaista ORL. Nikako nemojte pušiti. Za dugotrajnu prevenciju alergijskih reakcija u poslednje vreme primenjuju se antagonisti leukotriea (montelikast tj. Singulair). Potrebno ga uzimati duže vreme i kombinaciji sa drugim lekovima, pre svega antihistaminicma i kortikosteroidima. S poštovanjem, Doc. dr sc. Milan Rančić

Ostavite komentar