1. Pitanje broj: #1024

    Postovani Doktore, moje ime je Marija Tisma. Moja majka je imala carcinom dojke 1997 g. i operisana je na onkologiji u Beogradu(odstranjena joj je leva dojka i limfne zlezde ispod leve ruke). Isla je na hemioterapiju i posle toga svi nalazi su joj bili u redu. Odselili smo se za Norvesku 2000g. Nije imala nikakve poteskoce do nazad 2 godine kada je imala jaci grip. Zbog kaslja je otisla na CT pluca i pokazale su se sitne fleke na oba plucna krila. Uradila je cintografiju koja je bila negativna i Nalaz krvi je bio dobar. Posle toga je imala kontrole svakih 3 meseca (CT,krv). Nije primala nikakvu terapiju. Fleke se nisu povecavale sve do zadnje kontrole pre par dana, kada se pokazalo na slikama da su se fleke uvecale toliko da se moze uraditi biopsija oralno,(pre su bile jako sitne i biopsija je bila nemoguca) I pokazao se povecan marker za carcinom dojke. Doktor u norveskoj mi je rekao da misli da je to carcinom dojke u plucima, i ako se pokaze tacnim na biopsiji verovatno ce! > dobiti kao terapiju, hormonske tablete koje sprecavaju rast tih fleka. Mama i dalje ima suv kasalj, bila je na spirometriji i kapacitet pluca joj je malo ispod normale. Inace ona kaze da se nikad nije bolje osecala. Jako sam zabrinuta i nadam se da ce te mi vi pomoci sa vasim misljenjem. Unapred vam zahvaljujem! Puno pozdrava i sve najbolje. Marija

    Odgovoreno: 24. 07. 2007.


    • Postovana Marija, Izvinite zbog zakasnelog odgovora jer sam u prethodnom periodu bio na odmoru. Iz Vaseg pisma moze se zakljuciti da su se kod Vase majke pojavile metastatske promene na plucima osnovnog tumora dojke. Potrebno je da se javi kvalifikovanom onkologu kako bi sto pre dobila adekvatnu hemioterapiju i/ili hormonsku terapiju. Metastaze tumora dojke, kao i tumori dojke mogu vrlo povoljno odreagovati na ovu vrstu terapije. Ukoliko majka bude imale vece respiratorne smetnje, potrebno je da dobije i lekove koji ce olaksati i suzbiti simptome (kasalj, gusenje, bolove). Vrlo je vazno da majka bude pod kontrolom specijaliste iz ove oblasti onkologije. Srdacan pozdrav! Doc. Dr sc. Milan Rancic

Ostavite komentar