1. Pitanje broj: #4848

  Imam asmthu od malena,imam 17 god.Kada me uhvati bronhijalna asthma podjem kod doktora, ljekovima i inhalacijom mi prestane.Kada me uhvati asthma koristim pumpicu flixotide.Cesce mi se javi,i kada hocu da dobijem menstruaciju.Pa me zanima kako mogu spreciti dalju pojavi asthme,ili cu to uvek imati?Ne bavim se preterano fizickom aktivnoscu,i da li bi mi pomoglo da se bavim aktivno?I kada sam se bavila nekim sportom,nije mi nesto preterano pomoglo,od malena sam isla na planinu,ljeti plivam,ali samo malo osjetim,da mi je u tom datom periodu bolje.Pored potoka mi je kuca,pa je stalna vlaga.Nastojim uvek da pijem caj,da koristim maslinovo ulje.Da li je potrebna neka posebna ishrana,jer sam primetila kada mi pocinje asthma,ako konzimiram nesto slatko,cokoladu,da mi se jos vise javi?Sta mi vi preporucujete da uradim?Unapred hvala!

  Odgovoreno: 06. 05. 2008.
  • Postovana,
   U Vasem pismu ostavljeno je obilje pitanja, a pri tom ste pruzili malo podataka o poreklu, toku bolesti i reagovanju na glavne grupe lekova. Astma je bolest koja nastupa periodicno, a u osnovi je upala sluzokoze disajnih cevi. Vrlo je vazno da sepostavi tacna dijagnoza i da se oceni koji
   su funkcionalni kapaciteti Vasih pluca. Nakon toga je potrebno odrediti propisnu terapiju. Imajte u vidu da se ona sastoji iz tri dela:
   1. lekovi za brzo otklanjanje siptoma (gusenja, kaslja)
   2. lekovi za suzbijanje upale sluzokoze disajnih cevi
   3. lekovi za prevenciju astme.
   Osim toga potreban je higijensko dijetetski rezim, boravak na citom vazduhu, umerena fizicka aktivnost (neastmogeni sportovi, plivanje pre svega) i izbegavanje hrane na koju osoba ima alergijske reakcije ili pogorsanje astme ( u Vaem slucaju cokolada).
   Najbitnije od svega je da budete pod stalnom kontrolom nadleznog i kvalifikovanog pulmologa koji ce Vam dati instrukcije kada koji lek da koristite i kako da se prilagodite svojoj astmi. Uz malo upornosti mozete astmu staviti pod kontrolu i imati vrlo malo tegoba, ali imajte u vidu da retko kada bolest se potpuno povuce i nikada se vise ne ispolji u zivotu. Znaci zivecete i dalje sa svojom asmtmom, ali vrlo uspesno. Nove gneracije lekova koji se pojavljuju poslednjih godina omogucavaju da astma bude u vecini slucajeva samo blaga bolest i smetnja.
   Srdacan pozdrav!
   Doc. dr sc. Milan Rancic

Ostavite komentar