1. Pitanje broj: #4487

  Postovani doktore! Pre 6 godina sam imao sp.pneumatorax i radjena je drenaza . Pre 4 meseca mi je ponovo pukla maramica i ovog puta mi je radjena operacija .Zanima me da li je ovim otklonjena opasnost od novog pneumatoraxa,a ako ne kolike su sada sanse?Takodje me interesuje misici gde je izvrsen rez,koliko je potrebno da oni potpuno zarastu,i kada bih i ako je to dozvoljeno,mogao poceti sa blagim kardio vezbama kao i nekim sklekovima i trbusnjacima?Napominjem da nikada nisam bio pusac,ali da poslednje 3 godine radim u kladionici gde je poprilicno zagusljivo pa i koliko to ima uticaja?! Zahvalan unapred

  Odgovoreno: 06. 05. 2008.
  • Postovani,

   Kada se jednom javi spontani pneumothorax postoje sanse da se to ponovi, sto ste se vi osvedocili. Samim tim sto je uradjena operacija ne znaci da ste vi potpuno zasticeni da ce se ikada kasnije u zivotu ponovo javiti pneumotoraks. To je moguce i spontano, ili traumatski.

   Radno mesto na kom radite svakako nije povoljno za vase respiratorno zdravlje i slabi Vase odbrambene mehanizme, ali ne moze se dovesti u vezu direktno sa nastankom pneumotoraksa. Vi treba 6 meseci posle operacije da izbegavate tesku fizicku aktivnost, a narocito nagle, eksplozivne napore. U buducnosti za Vas nije atletika, teretana i sl., ali vodeni sportovi i kolektivne igre su itekako dobro dosle.

   S postovanjem,


Ostavite komentar