1. Pitanje broj: #873

  Postovana, >Imam 33 godine i od maja 2005 koristim lek Xalatan (po jednu pre spavanja) zbog povisenog ocnog pritiska. Nemam promene na ocnom dnu i vidno polje je u redu. Do sada sa ovim lekom ocni pritisak je u redu. Ono sto mene interesuje je u slucaju da planiram trudnocu, a obzirom da se >ovaj lek ne sme koristiti u trudnoci kada je bezbedno za plod da prekinem sa ovom terapijom ( da li pre zaceca ili odmah nakon)? Naravno podrazumeva se da u mom konkretnom slucaju to odobri oftamolog.   Unapred hvala

  Odgovoreno: 04. 06. 2007.
  • Xalatan je lek koji se koristi za lečenje glaukoma otvorenog ugla, ili okularne hipertenzije.

   Više od 10 godina kliničkog iskustva preporučuje ovaj lek kao veoma efikasan, siguran i konforan (stavlja se jednom dnevno). Kao i svi lekovi i Xalatan ima nus pojave, koje su uobičajeno slabe i podnošljive ( alergija na sastojke leka, crvenolo očiju, osećaj svraba i prisustva stranog tela, povećana pigmentacija, promena boje dužice i dr.).

    Xalatan je lek za koji se sa sigurnošću ne zna da li će biti štetan po trudnicu i plod ili ne, a  kako se može naći u mleku ne bi ga trebalo koristiti tokom dojenja. Ako je očekivana korist veća od mogućeg rizika onda treba nastaviti sa upotrebom leka. Sa saznanjem o trudnoći bi trebalo prekinuti terapiju. Zato je neophodno posavetovati se sa doktorom koji leči Vaš glaukom da li je moguća promena terapije.

    


Komentari na pitanje: #873

  • sasa djurdjevic 09. 04. 2015.

   Moja zena je sedma nedelja trudnoce ali ima glaukom posle operacije ablacije mreznjace, prekinula je terapiju lekovima i kapima koji su stetni za trudnocu, zanima me dali imaju neke kapi koje nisu stetne za teudnocu ako znate molim vas da postavite odgovor sto pre. Unapred hvala. .

Ostavite komentar