1. Pitanje broj: #209

  Pitanje br.1

  Odgovoreno: 14. 03. 2007.
  •     Tačno je da se glaukom mnogo češće javlja kod osoba starijih od 45 godina, a da je njegova pojava kod mlađih osoba znatno ređa. Uopšteno govoreći dva su osnovna uzroka za nastanak glaukoma, povećano stvaranje očne vodice ili njeno otežano oticanje iz oka. Ovaj drugi razlog je zastupljen u oko 95% slučajeva.

         Kod starijih osoba otežano oticanje komorne tečnosti obično nastaje usled sklerotičnih promena u komornom uglu, dok je pojava glaukoma kod mlađih  najčešće prouzrokovana nekim urođenim anomalijama komornog ugla.

   Vaša supruga nema neke fakore rizika koji su vezani za nastanak glaukoma vezanih za ishranu, ali postoje još mnogi faktori kao što su nasleđe, dugotrajni rad na blizinu, različite vrste psihiskog opterećenja i premora, uzimanje nekih lekova, pre svega sedativa i dr.

         Da bi se precizno postavila dijagnoza i odredio tip glaukoma neophodno je sprovesti određena ispitivanja. Pregled komornog ugla će otkriti da li ima nekih anomalija, ultrazvučni pregled će takođe dati korisne informacije, a rutinski pregledi kao što su ispitivanje vidnog polja, pregled očnog dna i dr. će nam biti značajni za procenu trenutnog stanja i kompezovanosti glaukoma.

         Vrednosti intraokularnog pritiska koje ima Vaša supruga nisu jako povišene i mi ih smatramo graničnim ( povišeni očni pritisak je preko 24mmHg), ali bi naravno bilo bolje da su ispod 20mmHg. Glaumol je dobar lek, ali ne za sve vrste glaukoma, tako da ga verovatno treba zameniti drugim lekom. Obzirom da za promenu  terapije treba uraditi detaljnija ispitivanja, javite se Vašem oftalmologu, on će znati šta sve treba uraditi.
   Pozdrav, Doc.dr Dragan Veselinović

Ostavite komentar