1. Pitanje broj: #89041

  Postovani, vec par godina mi je kapilar u levom oku, pretopostavljam, puknut i konstantno krvav. Do sad mi nije smetalo, te sam mozda i pomalo nezrelo zapostavljao to. Ali sam primetio danas da je crvenije nego ranije. Inace, dosta vremena u poslednje vreme provodim pred racunarom. Usled cega kapilar moze konstantno da bude puknut, godinama unazad? Hvala.

  Odgovoreno: 30. 10. 2011.
  • Poštovani,
   Mislim da ste pogresno upotrebili termin, , pukao kapilar, , kada kapilar na veznjaci pukne onda se krv razlije ispod veznjace, to bude velika tamno crvena mrlja i ne moze da se povuce brzo. Obicno se postepeno resorbuje za 10 tak dana.
   prosireni krvni sudovi na veznjaci se vide kao crveni koncici koji su povremeno jace vidljivi. Oni su posledica odbrambene reakcije organizma, kada se preko prosirenih krvnih sudova doprema veca kolicina krvi i sa tim i veca kolicina odbrambenih materija. Najcesce hiperemija nastaje kod zapaljenja veznjace ili alergijske reakcije. Postoje lekovi koji mugu privremeno da suze krvni sud, ali se onda organizam bori stvaranjem novih krvnih sudova.
   Pozdrav

Ostavite komentar