1. Pitanje broj: #87565

    Kod moje ćerkice sa osamnaest meseci počelo je jedno oko da skreće povremeno ka nosu. Lekarka je pronašla da ima dioptriju +6 na oba oka. Od tada nosi naočare i zatvaramo oko koje ne skreće po 4 sata dnevno. Ja ne mogu da primetim da ona ne vidi, a to je velika dioptrija. Koliko se pouzdano može tako malom detetu odrediti dioptrija? Da li joj može naštetiti ako nosi pogrešnu dioptriju? Ona za mesec dana puni tri godine. Oko i dalje skreće, možda malo manje. . . Nego pre.

    Odgovoreno: 14. 09. 2011.
    • Poštovana,
      I kod male dece se moze odrediti dioptrija na osnovu pregleda sa sirenjem zenica. Verujem da je doktorka to dobro uradila, i dobro je da zatvarate oko koje ne skrece, posto je uobicajeno da oko koje skrece i slabije vidi, pa ovom vezbicom pomazete slabijem oku da popravi vid. Plus dioptrija kod dece se sa rastom smanjuje, tako da visina dioptrije ne treba da vas brine. Kod plusa je bolje da bude jaca dioptrija, posto neutralise akomodativnu komponentu skretanja. Kada dete poraste i pocne da saradjuje, odredjuje se i vidna ostrina.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #87565

    • Moj mladji sin ima 4 godine i pre nedelju dana mu je širenjem zenica određena dioptrija na desnom oku +6. 5 i -1. 5 a na levom +6. 0 i -1. 0. Ako možete da mi objasnite o čemu se zapravo radi jer mi nije jasno kako dete može da ima i + i - dioptriju. Inače početkom decembra idemo po nalog za naočare

Ostavite komentar