1. Pitanje broj: #82147

    Pre 25 dana sam u levom oku dobio simptome slicne konjuktivitisu. . . Obratio sam se lekaru opste prakse koji je potvrdio da se radi o konjuktivitisu i prepisao mast hloramfenikol i kapi dexamethason. . . Koristio sam iste 20 dana ali nije bilo poboljsanja pa sam se obratio oftamologu koji je utvrdio da imam oboljene ulcus korea (cir na roznjaci) i da ga su kapi dexametason koje sadrze kortikolstereoide napravile haos u oku. . . 4 dana sam dobijao marocen kapi i hloranfenikol mast ali opet nije bilo napretka jer je dijagnoza bila pogresna. . . Detaljnijim pregledom utvrdjeno je da se radi o herpeticnom kearitisu pa mi je terapija promenjena na mast aciklovir i vestacke suze hemodrops. . . Sestre su kupile aciklovir za kozu i njega mi unosile u oko a zbog bola sam procitao uputstvo za upotrebu leka i skrenuo im paznju na gresku te su je sa mukom ispravile jer su jedva uspele da pronadju lek zovirax u lokalnim apotekama! Vec 2 dana sam pod terapijom a napretka nema. . . Koliko ce ovaj uzas trajati?

    Odgovoreno: 13. 05. 2011.
    • Poštovani,
      Vas slucaj potvrdjuje da je za ocne probleme potrebno da se javite ocnom lekaru. U koliko se u startu radilo o virusnom oboljenju roznjace, dexamethason kapi su mogle da naprave ulkus na roznjaci. Kod postojanja ulkusa teze je prepoznati herpeticni keratitis. Racunajte da ce lecenje malo duze da traje, pogotovu sto je bilo puno neadekvatne lokalne terapije. Nastavite sa zoviraxom 5 x dnevno i uzmite i aciklovir tablete.
      Pozdrav

Ostavite komentar